NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag op winst, geholpen door overnamenieuws en een meevallend macrocijfer.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen stond een half uur voor het slot op een winst van 48 punten (0,4 procent) op 13.524 punten.

De breed samengestelde S&P 500 steeg bijna 7 punten (0,5 procent) tot 1520 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index ging 13 punten, oftewel 0,5 procent, omhoog naar 2552 punten.

Record

De Dow bereikte eerder in de handelssessie een nieuw record van 13.551,82 punten, terwijl de S&P gedurende de handel naar het hoogste niveau steeg in ongeveer een jaar met een stand van 1520,61 punten.

De Dow en de S&P stevenen daarmee voor de zevende achtereenvolgende week af op winst, vooral dankzij overnames en fusies.

Bingo

"Het is overnamebingo", merkte een handelaar op Wall Street op. "Elke dag als je de krant openslaat, hoop je dat een van de bedrijven in jouw portefeuille wordt overgenomen."

Tot de stijgers behoorde onder meer het industriële conglomeraat General Electric (GE). Het op een na grootste bedrijf ter wereld gemeten naar beurswaarde verkoopt waarschijnlijk zijn plasticdivisie aan het Saudische chemieconcern Sabic voor bijna 11 miljard dollar.

Mogelijk wordt daar vrijdag al een verklaring over naar buiten gebracht. Het aandeel GE stond in de Dow 0,9 procent in de plus.

Microsoft

Microsoft stond 1,1 procent lager, na eerder nog licht hoger te hebben gestaan. 's Werelds grootste softwareconcern neemt voor 6 miljard dollar in contanten het internetmarketingbedrijf aQuantive over.

De overnameprijs van 66,50 dollar per aandeel ligt bijna twee keer zo hoog als de slotkoers van het aandeel aQuantive donderdag. Het aandeel steeg daardoor meer dan 77 procent.

Positief

De beleggers op Wall Street waren ook positief gestemd door een onverwachte stijging van het consumentenvertrouwen dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen steeg in mei volgens voorlopige berekeningen tot 88,7 punten tegen 87,2 punten in april. Analisten rekenden in doorsnee op een daling tot 86,5 punten.

Winst

International Business Machines (IBM) noteerde een winst van 2,2 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers in de Dow. Het grootste computerdienstenconcern ter wereld werd opgewaardeerd door zakenbank UBS. Intel steeg 1,7 procent.

De grootste producent van halfgeleiders ter wereld kreeg een hoger beleggingsadvies van een analist van Merrill Lynch.

Verwachtingen

Intuit, een fabrikant van financiële software, sprong meer dan 13 procent omhoog. Het bedrijf maakte donderdag nabeurs kwartaalcijfers bekend die de verwachtingen overtroffen.

Ook stelde het zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar naar boven bij en maakte het bekend voor 800 miljoen dollar eigen aandelen te gaan inkopen de komende drie jaar.

Olieprijs

De oliesector kon profiteren van de hogere olieprijs. De prijs van Brent-olie is de afgelopen dagen opgelopen tot bijna 70 dollar per vat. Lichte Amerikaanse olie kostte bijna 65 dollar.

Dat hing vooral samen met zorgen over de olievoorraden in de Verenigde Staten. Vrijdag gingen de olieprijzen weer iets omlaag. ExxonMobil won wel 1,4 procent en Chevron steeg 1,3 procent.

Slot

Op de valutamarkt was de euro 1,3510 dollar waard. De eenheidsmunt noteerde 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurzen.