TOKIO - De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag met verliezen de week uitgegaan. In Tokio zorgden winstnemingen ervoor dat de toonaangevende Nikkei-index omlaag ging. Beleggers compenseerden verliezen op kleinere fondsen door hoofdfondsen die recent in waarde zijn gestegen, van de hand te doen.

De Nikkei sloot uiteindelijk op 17.399,58 punten, 99 punten ofwel 0,6 procent lager dan donderdag. De Kospi-index in Seoul verloor 0,2 procent, de All Ordinaries in Sydney 0,8 procent. In Hongkong leverde de Hang Seng uiteindelijk 0,4 procent in, na tijdens de middaghandel nog op een verlies van 1 procent te hebben gestaan.

Vooral de metaalindustrie kreeg klappen in Tokio. De sector werd niet alleen getroffen door winstnemingen, maar ook door zorgen over de ontwikkeling van de vraag naar koper in China. Die leidden tot een prijsdaling van het metaal van 5 procent. De volksrepubliek is voor de Japanse netaalsector de belangrijkste afzetmarkt.

Ook Mitsumi Electric, een belangrijke toeleverancier van de spelcomputermaker Nintendo, ging stevig onderuit. Het bedrijf gaf een uiterst teleurstellende prognose over de winstontwikkeling in het lopende boekjaar en behoorde met een koersval van 6,8 procent tot de grootste verliezers in de Nikkei.