NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden donderdag aan het eind van de handelsdag op licht verlies. De stemming op de beurs werd bijna de hele dag wat getemperd door een opgelopen olieprijs. Door de hogere koers van de aandelen van de oliemaatschappijen kwamen de beurzen aan het eind van de dag toch even in de plus, maar eindigde op licht verlies.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen stond op een verlies van 0,1 procent op 13.476,32 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1513 punten en de Nasdaq-index daalde 0,3 procent tot 2539 punten.

De olieprijs was de belangrijkste drukkende factor op de beurs. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) ging met 4 procent omhoog naar 65,02 dollar. Een hoge olieprijs is slecht voor het bedrijfsleven, omdat die de kosten van het productieproces opvoert.

Oliemaatschappijen profiteerden van de hogere prijs. Zo stond BP 2,4 procent hoger op 569 punten en Exxon Mobil noteerde een winst van 1,1 procent. "Aandelen van energiemaatschappijen blijven toch erg belangrijk, en dat komt mede doordat er niks is om het te vervangen", zei beurshandelaar Jim Fehrenbach. "Ik ben wel een beetje verbaasd dat de markt niet negatiever reageert op de stijging van de olieprijzen."

Een optimistische noot bereikte de markt donderdag via Ben Bernanke. De Fed-voorzitter zei dat de groeiende groep mensen die niet aan hun hypotheekbetalingen kunnen voldoen de Amerikaanse economie niet echt schaden. Beleggers zagen deze optimistische noot echter ook als een signaal dat de rente op korte termijn niet wordt verlaagd. Uiteindelijk hadden de woorden van Bernanke weinig invloed op het sentiment. Beleggers hadden gehoopt op signalen van economische zwakte waardoor de FED een reden zag de rente te verlagen.

Huizenmarkt

Bernanke merkte verder op dat de huizenmarkt weer vertraagd is nadat de markt eind vorig jaar vrij stabiel was. De FED-voorzitter zei dat de zwakte op de huizenmarkt langer aanhoudt dan hij had verwacht.

Op de Nasdaq en de New York Stock Exchange waren er donderdag meer dalers dan stijgers. De aandelen van Caterpillar gingen het sterkst omlaag binnen de Dow. De koers van het industrieel concern zakte 1,5 procent na een adviesverlaging. Boeing was met 1,6 procent de grootste stijger.

Computerfabrikant Hewlett-Packard ging omlaag op de beurs. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een 7 procent lagere winst. Dat het concern de winstverwachting iets heeft opgeschroefd, maakte niet veel indruk op beleggers. De beurskoers daalde 1,7 procent.

Aandelen van het Amerikaanse technologieconcern Sun Microsystems stegen 3,5 procent tot 5,3 dollar op de Nasdaq. Het concern maakte bekend voor 3 miljard dollar aandelen in te gaan kopen.

Beleggers kregen verder macro-economisch nieuws over de wekelijkse ww-aanvragen. Het aantal aanvragen was lager dan verwacht.

De euro noteerde donderdag 1,3487 dollar tegen 1,3517 dollar aan het eind van de handel in Europa woensdag.