AMSTERDAM - Op de Amsterdamse beurs was Shell donderdag de blikvanger. De koers van het aandeel ging flink omhoog wegens overnamegeruchten rondom het olieconcern. In Europa profiteerden oliefondsen bovendien van een hogere olieprijs.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam, sloot met een winst van 3,98 punten op 531,53 punten. Dat betekende een stijging van 0,8 procent. Veel vuurwerk was er niet, omdat de meeste beleggers een lang weekeinde vrij hebben genomen in verband met Hemelvaartsdag. Bedrijfsnieuws bleef zo goed als achterwege.

Royal Dutch Shell sloot 3,2 procent hoger op het Damrak. Rondom het Brits-Nederlandse olieconcern waren er geruchten over een mogelijke fusie die het concern zou kunnen aangaan. Concrete partijen werden echter niet genoemd, maar desondanks was Shell de beurslieveling.

Ook andere oliefondsen waren in trek. Zo ging BP met 2,4 procent omhoog, terwijl Total 1,8 procent won. De fondsen profiteerden van de stijgende olieprijs. Een vat Brent-olie (van 159 liter) ging met bijna 2 procent in prijs omhoog.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio rapporteerde haar eerstekwartaalcijfers. Corio liet weten geprofiteerd te hebben van betere marktomstandigheden en van overnames. De nettohuurinkomsten stegen daardoor 10,5 procent tot 78,9 miljoen euro. Het aandeel klom 0,9 procent.

De opvallendste stijger in de MidKap was Aalberts Industries. De koers steeg 5,8 procent na opmerkingen van topman Jan Aalberts. Hij zei tegen het financiële persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse omzet in drie tot vijf jaar een niveau van 500 miljoen dollar tot 1 miljard dollar kan bereiken. De MidKap-index won 0,6 procent tot 735,23 punten.

Spyker

De fabrikant van dure sportauto's Spyker kwam woensdagavond met verrassend nieuws. Topman Victor Muller stapt op. Hij liet weten dat het bedrijf "andere kwaliteiten" nodig heeft dan toen het werd opgericht. Op de beurs eindigde het, niet echt veel verhandelde, aandeel 0,3 procent in de min.

Spyker komt al enige tijd negatief in het nieuws. Het bedrijf zou in financiële nood verkeren en moeite hebben met de betaling van rekeningen en salarissen. Muller sprak die verhalen evenwel met klem tegen.

De beurs in Londen ging 0,3 procent omhoog, terwijl in Parijs en Frankfurt plussen werden geboekt van 0,2 procent.

In Londen kwam de bierbrouwer SABMiller met de cijfers over zijn gebroken boekjaar. De winst steeg 14 procent tot 2,8 miljard dollar. Op de beurs verloor het fonds echter 1,6 procent. Het Britse telecombedrijf BT kwam met jaarcijfers die overeenkwamen met de verwachtingen. Ook kondigde het concern aan aandelen te willen inkopen. Beleggers waren niet onder de indruk. BT verloor 2,9 procent.

Euro

De euro noteerde 1,3495 dollar tegenover 1,3605 dollar bij het slot van de handel een dag eerder. De euro verloor vooral terrein na meevallende cijfers over het aantal aangevraagde WW-uitkeringen in de Verenigde Staten.