NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen stonden woensdag vlak voor het eind van de handelsdag in de plus door nieuws over investeerders die belangen nemen in bedrijven als Citigroup. De winst was echter beperkt doordat investeerders een deel van hun winsten al hadden verzilverd na de recente opmars van de markt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig grote fondsen, stond met nog een half uur te gaan op een stand van 13453 punten. Dat komt neer op een winst van 70 punten ofwel 0,5 procent. De breder samengestelde S&P 500 steeg 9 punten ofwel 0,6 procent tot 1510 punten. De door technologiewaarden gedomineerde Nasdaq-index ging 0,5 procent omhoog naar 2537 punten, een winst van 12 punten.

Citigroup

De aandelen van Citigroup stegen 4,1 procent nadat bekend was geworden dat een dochterbedrijf van ESL Investments meer dan 15 miljoen aandelen in de zakenbank bezit. ESL Investments is een hedgefonds van miljardair Edward Lampert.

Ook de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett deed een aandelenkoers opspringen. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn belang heeft verdubbeld in farmaceut Johnson & Johnson. Het aandeel steeg met 2 procent.

Ander positief nieuws vonden beleggers dat Bausch & Lomb wordt overgenomen door Warburg Pincus voor 3,7 miljard in contanten en aandelen. De aandelen schoten 9,4 procent in de plus.

De beurzen hebben echter al zes weken lang in de plus gestaan, waardoor de winst beperkt bleef. Beleggers nemen hun winsten en overwegen een andere beleggingsstrategie. Steeds meer beleggers laten de kleinere fondsen weer links liggen en wagen zich aan de grotere fondsen, nu het weer beter gaat met grote bedrijven.

Deels gunstige cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt trokken de Amerikaanse beurzen wel weer wat omhoog. Het aantal huizen in aanbouw in de Verenigde Staten is in april met 2,5 procent gestegen naar 1,528 miljoen ten opzichte van de maand ervoor.

Beleggers maakten zich echter wel zorgen over de daling van het aantal bouwvergunningen dat is afgegeven voor bouwprojecten. Het aantal vergunningen daalde met 8,9 procent tot 1,42 miljoen vorige maand. Dit lag ruim lager dan wat analisten verwacht hadden.

Onder meer Deere en Sony kwamen woensdag voorbeurs met cijfers. Deere, 's werelds grootste fabrikant van landbouwmachines, liet beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers zien. Beleggers konden de cijfers echter niet waarderen. Het aandeel daalde met 1,4 procent.

Sony kwam ook met positieve jaarcijfers. Bij het elektronicabedrijf zagen beleggers de positieve cijfers wel zitten, waardoor het aandeel 5,6 procent in de plus schoot.

Dell

Ook het aandeel van Dell klom aanzienlijk, ondanks het feit dat de New Yorkse rechtbank de computerfabrikant wil aanklagen. Dell zou er volgens de rechtbank illegale verkooppraktijken op nahouden. Het aandeel steeg echter 4,3 procent.

De olieprijs daalde naar 68 dollar per vat ruwe olie (van 159 liter). Een rapport van de Amerikaanse overheid liet een sterke stijging in de voorraad ruwe olie en benzine in de Verenigde Staten (VS) zien. De VS is de grootste verbruiker van olie en benzine. Deze week gaat het hoogseizoen voor benzineverbruik van start.

Applied Materials

De grootste daler op Wall Street was Applied Materials. Ondanks goede tweedekwartaalcijfers zag de grootste fabrikant van microchips zijn aandeel 3,2 procent dalen. Het bedrijf had aangekondigd dat het aantal orders zou gaan dalen.

De euro noteerde woensdag 1,3517 dollar tegen 1,3511 dollar aan het eind van de handel in Europa.