AMSTERDAM - De Europese aandelenindices noteren woensdagmiddag nog steeds lager. Met name exporterende bedrijven als Nestlé en SAP, die een groot deel van hun inkomsten genereren in de VS, staan onder druk door zorgen dat de economische groei daar vertraagt.

Beleggers keken dan ook halsreikend uit naar de publicatie van cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Deze lieten een gemengd beeld zien.

Het aantal huizen in aanbouw steeg van naar 1,528 miljoen, terwijl economen uitgingen van een aantal van 1,480 miljoen. Het aantal bouwvergunningen viel lager uit dan verwacht.

Kwartaalcijfers

Het sentiment stond vanochtend al onder druk door slecht ontvangen kwartaalcijfers van onder meer de Franse bank Credit Agricole en het Britse Land Securities. In Nederland houdt ING de gemoederen bezig.

Rond drie uur noteerde de DJ Stoxx 50 0,3% lager op 3.872,01 punten. Ook de nationale beurzen laten minnen zien.

AEX

Op Beursplein 5 in Amsterdam daalt de AEX 0,4% tot 529,22 punten. Londen en Frankfurt verliezen 0,2%. In Parijs, waar vanochtend Nicholas Sarkozy werd benoemd tot president, staat de CAC40 op een verlies van 0,2%.

De euro beweegt ten opzichte van de dollar weer rond de USD 1,36. Voor een vat olie wordt op de Londense termijnmarkt USD 68,08 betaald. Royal Dutch Shell profiteert van de duurdere olie. Binnen de AEX is het aandeel de grootste stijger met een plus van 0,7% op EUR 26,12.

Heineken

Heineken volgt met een winst van 0,4% op EUR 40,04. De bierbrouwer bevestigde in aanloop naar een analistenbijeenkomst in Miami zijn winstverwachting voor 2007.

Heineken gaat nog steeds uit van een stijging van de autonome nettowinst in 2007 met 10-13%. Het biervolume nam in de eerste vier maanden van dit jaar met 11,3% toen naar 34,9 miljoen hectoliter.

ING

De meeste ogen zijn echter gericht op ING. De bankverzekeraar gaat de Postbank samenvoegen met ING Bank. De samenvoeging gaat ten koste van 2.500 banen, die de komende vijf jaar verdwijnen.

De kosten die hiermee gepaard gaan bedragen EUR 890 miljoen. Vanaf 2011 moet dit leiden tot een extra jaarlijkse winst voor belasting van EUR 440 miljoen.

Aandelen

Verder gaat ING voor in totaal EUR 5 miljard aan aandelen inkopen, zo maakte het tijdens de publicatie van de eerstekwartaalcijfers bekend. In deze periode boekte ING overigens een winst per aandeel van EUR 0,88, hoger dan de EUR 0,84 waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. Het aandeel noteert onveranderd.

Arcelor Mittal (-0,7%), 's werelds grootste staalproducent met een notering in Amsterdam, kwam met winst- en omzetcijfers die de verwachting van analisten versloegen. Voor het tweede kwartaal verwacht het fusiebedrijf dat het operationele resultaat hoger zal uitkomen dan in het eerste kwartaal.

Credit Agricole

Elders in Europa staat Credit Agricole (-4,3%) onder druk. De Franse bank heeft in het eerste kwartaal van 2007 de nettowinst zien verdubbelen naar EUR 2.655 miljoen. Het winstcijfer wordt echter positief beïnvloed voor een eenmalige bate uit de verkoop van een deel van het belang in de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo.

Land Securities, het grootste vastgoedfonds van het Verenigd Koninkrijk, verliest 3,5%. Het fonds liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten dat de waarde van sommige vastgoedobjecten is afgenomen. Met name de waarderingen van het 'minder kwalitatieve' vastgoed als bedrijfsruimten liepen terug in het afgelopen halfjaar.

Telefonica ten slotte (-0,2%), dat eerder zijn belang verkocht in Endemol, heeft in het eerste kwartaal de nettowinst met 7,7% zien stijgen tot EUR 1,26 miljard. De winststijging werd gedreven door de overname van het Britse O2 en de groei van breedbanddiensten in Spanje. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van EUR 1,25 miljard.