AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag hoger geëindigd. De koersen schommelden lange tijd rond de slotstanden van maandag, maar vonden 's middags de weg omhoog nadat een beter dan verwacht inflatiecijfer in de Verenigde Staten de beurs op Wall Street een positieve impuls had gegeven.

De hoofdindex AEX van de beurs in Amsterdam sloot de dag af op 531,39 punten, een winst van 1,5 punten ofwel 0,28 procent ten opzichte van een dag eerder. De MidKap-index voor middelgrote fondsen klom 0,2 procent tot 734,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten tussen de 0,2 en 0,6 procent.

Corporate Express

De leverancier van kantoorartikelen Corporate Express, het voormalige Buhrmann, was de grootste daler in de AEX. Het aandeel verloor 1,1 procent, waar het maandag nog de grootste stijger was onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het levensmiddelenconcern Unilever verloor eveneens 1,1 procent na een afwaardering door Deutsche Bank. Ook toeleverancier voor de chipindustrie ASML ging meer dan 1 procent in waarde achteruit.

De stijgers onder de hoofdfondsen waren de hele dag duidelijk in de minderheid. Telecomconcern KPN was de grootste stijger met een winst van 2,6 procent op 12,39 euro. De toezichthouder op de telecommarkt Opta heeft besloten dat aanbieders van mobiele telefonie minder kosten in rekening mogen brengen bij vaste telefonieleveranciers als iemand van een vaste lijn naar een mobieltje belt.

Elsevier

Ook het uitgeefconcern Reed Elsevier (plus 2 procent) was in trek. Het aandeel stond in de belangstelling nadat ABN Amro het concern een overnamekandidaat had genoemd en het koersdoel voor het aandeel flink naar boven had bijgesteld. Staalconcern Arcelor Mittal boekte een koerswinst van 1,1 procent. Dit bedrijf publiceert woensdag resultaten over het eerste kwartaal.

Uitschieters

Op de lokale markt maakte Rood Technology een koerssprong van 5,3 procent tot 0,60 cent, nadat het IT-bedrijf zich positief had uitgelaten over de ontwikkeling van de omzet. Andere forse stijgers waren De Vries Robbé Groep, Tie Holding en Tele Atlas.

Op de beurs in Londen ging het aandeel van de fabrikant van bouwmaterialen Hanson 4,7 procent omhoog op het nieuws dat het een overnamebod heeft ontvangen. De Duitse branchegenoot HeidelbergCement heeft een bod uitgebracht van ongeveer 8 miljard pond sterling op het concern.

Euro

De euro noteerde dinsdag 1,3605 dollar tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.