AMSTERDAM - De toonaangevende Europese beursgraadmeters schommelden dinsdagochtend zenuwachtig rond de slotstanden van maandag.

Beleggers keken de kat uit de boom in aanloop naar een belangrijk Amerikaans inflatiecijfer later op de dag, de consumentenprijzen over april. De laatste tijd gaat alle aandacht uit naar rapporten die een indicatie kunnen geven over de dreigende inflatie.

Verwacht wordt dat het indexcijfer met 0,5 procent is toegenomen. Het kerninflatiecijfer, dat wordt berekend exclusief de volatiele prijzen voor voedingsmiddelen en brandstoffen, is 0,2 procent gestegen, verwachten analisten. De data wordt om 14.30 uur gepubliceerd.

AEX

Aan het einde van de ochtend stond de AEX, de belangrijkste beursbarometer in Amsterdam, op 528,24 punten. Dat betekent een verlies van 1,65 punten, ofwel 0,3 procent. De MidKap, de index voor het middensegment, verslechterde 0,2 procent tot 731,63 punten. Ook de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt verloren rond de 0,2 procent. De Londense FTSE was vrijwel onveranderd.

Unilever

Het voedingsmiddelenconcern Unilever, dat dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt, leverde het grootste verlies aan de AEX met een 1 procent lagere koers. In Parijs verloor Unilevers branchegenoot Danone eenzelfde percentage. Deutsche Bank heeft zijn beleggingsaanbevelingen voor beide bedrijven naar beneden bijgesteld.

Reed Elsevier

De stijgers onder de hoofdfondsen waren duidelijk in de minderheid. Het uitgeefconcern Reed Elsevier ging aan kop met een winst van 1,7 procent. Het aandeel was in trek nadat ABN Amro het concern een overnamekandidaat had genoemd en het koersdoel voor het aandeel flink naar boven had bijgesteld.

Op de lokale markt maakte Rood Technology een koerssprong van 7 procent tot 0,61 cent, nadat het it-bedrijf zich positief had uitgelaten over de ontwikkeling van de omzet. De grootste verliezer op het Damrak was de sportautofabrikant Spyker Cars. Het aandeel verloor, zonder duidelijke reden, 3,4 procent.

Hanson

Op de beurs in Londen ging het aandeel van cementproducent Hanson 3,3 procent omhoog op het nieuws dat ze een overnamebod hebben ontvangen. De Duitse branchegenoot HeidelbergCement heeft een bod uitgebracht van ongeveer 8 miljard pond sterling op het concern.

De euro noteerde dinsdagochtend 1,3540 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen maandag.