TOKIO - De beurs in Tokio heeft dinsdag de koersstijgingen van maandag geen vervolg kunnen geven. Met een verlies van 0,9 procent ging de winst van een dag eerder in rook op.

Dat kwam vooral door een tegenvallend cijfer over investeringen in Japan. Ook de beurzen elders in de regio hadden te maken met dalende koersen.

De beleggers in de Japanse hoofdstad lieten zich vooral leiden door een cijfer over de orderontvangst voor machines. In maart was sprake van een daling van 4,5 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat lijkt erop te wijzen dat bedrijven minder scheutig zijn met nieuwe investeringen. Analisten hadden gerekend op een stijging.

Nikkei-index

Het macrocijfer was dinsdag doorslaggevend op de beurs in Tokio. De Nikkei-index verloor 164,96 punten tot 17.512,98 punten. De handelaren namen verder een afwachtende houding aan omdat er later deze week nog meer belangrijke cijfers komen. Zo komt Sony met resultaten en worden er ook groeicijfers over de Japanse economie uitgebracht.

Niet alle fondsen hadden te maken met koersdalingen. Met name de auto-industrie zat in de lift. Dat had te maken met de verkoop van het Amerikaanse Chrysler. Beleggers denken dat dit goed nieuws is voor Japanse autofabrikanten, vooral de kleinere. Bij een fusiegolf komen zij het eerst in beeld. Dat is meestal goed voor de aandelenkoers.

Seoul

De beurzen elders in het Verre Oosten sloten de dag ook af met verlies. De index in Seoul verloor 1 procent en die in Sydney 0,8 procent. De beurs in Hongkong hield de schade beperkt tot 0,5 procent verlies, terwijl daar maandag juist sprake was van de grootste winsten.

De koersen trokken daar toen flink aan omdat Chinese banken voortaan meer in het buitenland mogen beleggen.