AMSTERDAM - De handelsweek is maandag in mineur begonnen. De stemming op de Europese aandelenmarkten verbeterde even nadat Wall Street hoger van start was gegaan, maar dit was van korte duur.

Nederlandse beleggers kregen nauwelijks belangrijk bedrijfsnieuws waar ze op konden handelen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 529,89 punten. Dat is een verlies van 1,31 punt ofwel 0,25 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 3,67 punt (0,5 procent) op 732,93 punten. Parijs en Londen wonnen respectievelijk 0,4 en 0,2 procent. Frankfurt daalde 0,3 procent.

Sceptisch

Beleggers beginnen volgens handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers sceptisch te worden over de huidige hoge beursniveaus. "De fusie- en overnameverhalen zijn nu nog aan de orde van de dag, maar de geruchten beginnen op te drogen."

De beurs in Frankfurt kreeg eerder op de dag nog wel een opsteker doordat DaimlerChrysler 3 procent omhoog ging. Maandag werd bekend dat het verlieslijdende Amerikaanse onderdeel Chrysler in handen komt van de durfkapitalist Cerberus Capital Management. De Amerikaanse investeringsmaatschappij neemt voor 5,5 miljard euro een belang van 80,1 procent in Chrysler.

Rodamco

Vastgoedfonds Rodamco Europe presteerde het slechtst onder de grote fondsen in Amsterdam met een verlies van 1,6 procent. Ook ING en Randstad presteerden slecht met een verlies van iets boven de 1 procent. Ahold was met een winst van 1,17 procent de hoogste stijger.

ABN Amro (plus 0,2 procent) moest een groot deel van de koerswinst van eerder op de dag inleveren. Kenneth Lewis, de topman van Bank of America, liet afgelopen weekeinde weten dat een hoger bod op het Amerikaanse onderdeel LaSalle is uitgesloten.

De Ondernemingskamer blokkeerde de voorgenomen verkoop onlangs omdat de bank die niet aan de aandeelhouders had voorgelegd. Ondertussen heeft het Zwitserse bankconcern UBS een belang van 3,14 procent in het Nederlandse bankconcern opgebouwd.

Trio

Maandag is bovendien meer bekend geworden over de plannen die het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft met ABN Amro. De toezichthouder AFM gaf opdracht tot de publicatie van briefwisselingen tussen het trio en ABN Amro.

Daardoor kwamen veel feiten naar boven die nog niet bekend waren. De banken lieten onder meer weten door meerdere financiële instellingen te zijn benaderd over deelname aan een eventuele financiering.

Binckbank

Bij de middelgrote fondsen stond de internetbank BinckBank bovenaan met een winst van 1,9 procent. Het vastgoedfonds Corio leverde de grootste negatieve bijdrage met een verlies van 2,5 procent.

Het aandeel Endemol ging maandag als een jojo op en neer. Bij het slot noteerde het 0,6 procent lager op 24,50 euro. Maandag werd bekend dat een consortium bestaande uit investeringsmaatschappij Cyrte Investments van John de Mol, het Italiaanse Mediaset en GS Capital het mediabedrijf overneemt.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3540 dollar in vergelijking met 1,3510 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.