NEW YORK - De koersen op Wall Street daalden maandag. Waar de Dow-Jonesindex fractioneel zakte, daalde de schermenbeurs Nasdaq aanzienlijk harder. De hoofdfondsen bleven redelijk stabiel na het bericht dat een investeringsmaatschappij 7,4 miljard dollar wil betalen voor autofabrikant Chrysler. Daardoor steeg de koers van concurrent General Motors behoorlijk.

Met nog een halfuur te gaan noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig grote fondsen, een stand van 13.325 punten. Dat komt neer op een klein verlies. De breder samengestelde S&P 500 verloor 4,28 punten (0,3 procent) op 1501 punten. De door technologiewaarden gedomineerde Nasdaq-index zakte 19 punten, ofwel 0,7 procent, tot een stand van 2543 punten.

In het eerste halfuur van de handel bereikte de Dow-Jonesindex de hoogste stand ooit. De index klom tot 13.383,76 punten. Maar de beurs moest weer een stapje terug na een publicatie over de vooruitzichten van de economie.

Chrysler

Het Amerikaanse Chrysler gaat naar het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management. De investeerders kopen 80,3 procent van de aandelen in dit bedrijf van het Duitse DaimerChrysler. Chrysler werd 9 jaar geleden voor een bedrag van 36 miljard dollar gekocht.

Deze overeenkomst kan volgens zakenbank Bear Stearns gunstig zijn voor de autofabrikanten Ford en General Motors. Daarom verhoogde de instelling zijn advies voor General Motors. De koers van dit bedrijf klom 3,6 procent.

Ford

De koers van Ford klom ruim 4 procent. Deze stijging was niet alleen te danken aan de verkoop van Chrysler. Er zijn ook geluiden dat de familie van de oprichters overwegen om een deel van hun controlerend belang van de hand te doen. De familie reageerde door een bericht te verspreiden dat zij op het moment niet discussieren over een mogelijke verkoop.

De positieve impulsen van de autoindustrie op de beurs werden weer teniet gedaan door een kwartaalonderzoek van de Philadelphia Federal Reserve Bank. Daaruit bleek dat de vooruitzichten voor de economie in de Verenigde Staten minder gunstig zijn dan eerder was aangenomen. Hierbij gaat het over de verwachte economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar.

Diesel

De aandelen van grote fabrikanten moeten een stapje terug. Volgens een analist gaan er geruchten dat de prijs van diesel de komende tijd verder omhoog gaat. Dat heeft volgens hem impact op de resultaten van bedrijven als 3M en General Electric. Het aandeel 3M moest bijna 1 procent terug. General Electric verloor ruim 1 procent.

De prijs van diesel staat in de Verenigde Staten op dit moment al op een recordhoogte. Investeerders zijn bang dat de hoge prijs effect heeft op de bestedingen van consumenten.

De euro noteerde een koers van 1,3545 dollar. In Europa bij het sluiten van de markt noteerde de munt 1,3540 dollar.