ZOETERMEER - De nettowinst van het bouwconcern Dura Vermeer werd vorig jaar gedrukt door de boete van 5,4 miljoen euro die de onderneming kreeg opgelegd van de Europese Commissie. De omzet bleef nagenoeg gelijk.

De nettowinst van het bedrijf uit Zoetermeer kwam uit op 23,4 miljoen euro. Voor het betalen van de Euopese boete werd in dit cijfer een extra voorziening opgenomen van 2,7 miljoen euro. In 2005 werd een nettoresultaat behaald van 29,4 miljoen, maar dat was wel inclusief een pensioenbate van bijna 9 miljoen euro.

Volgens de Europese Commissie was Dura Vermeer, net als een aantal andere Nederlandse bouwbedrijven, betrokken bij een asfaltkartel waarbij de prijzen kunstmatig hoog werden gehouden. In september vorig jaar werden daarom boetes opgelegd.

Omzet

Zonder de extra boetelast en andere bijzonder posten, steeg de winst van Dura Vermeer met een kwart ten opzichte van 2005, naar 26,1 miljoen euro. De omzet kwam uit op 1,04 miljard, nagenoeg evenveel als in 2005. Dura Vermeer verwacht dat omzet en winst dit jaar op het niveau van 2006 uitkomen.

Dat de omzet in 2006 niet steeg heeft volgens het concern te maken met de strategie die in 2005 in gang werd gezet. Daarbij is gekozen voor verbetering van het rendement op orders boven omzetgroei.

Bouw en Vastgoed

De bedrijfsopbrengsten van de belangrijkste divisie, Bouw en Vastgoed, stegen met 2,3 procent tot 606 miljoen euro. Daarvan kwam 446 miljoen euro uit woningbouw en de rest van ultiliteitsbouw. Het resultaat steeg met 10 procent naar 21,2 miljoen euro.

Het resultaat van het bedrijfsonderdeel Infra, waarin de infrastructuuractiviteiten zijn opgenomen, werd gedrukt door de voorziening voor de Europese boete. Er werd een nettoresultaat geboekt van 4,4 miljoen euro, vergeleken met 4,9 miljoen euro vorig jaar. De omzet van het onderdeel stegen licht van 407 miljoen euro naar 413 miljoen euro.