HONGKONG - De beurzen in Azië zijn de week met winst begonnen. Vooral de index in Hongkong viel op, waar tijdens de middaghandel een stijging van 2,7 procent op de borden stond.

De beurs in Tokio steeg maandag 0,7 procent, terwijl de Kospi-index in Seoul wat achterbleef met een winstje van 0,1 procent. De beurs in Sydney liet een stijging zien van 0,8 procent.

De koerswinsten in Hongkong hingen samen met het besluit dat Chinese banken voortaan meer overzeese investeringen kunnen doen. Vrijdag maakten de autoriteiten in Peking bekend de regelgeving op dat vlak te versoepelen. Door de versoepeling moet er op de Chinese beurzen zelf wat druk van de ketel worden gehaald. Daar is de afgelopen tijd namelijk sprake van forse koersstijgingen.

H-aandelen

Onder de stijgers in Hongkong waren maandag vooral de zogeheten H-aandelen. Dat zijn aandelen van Chinese bedrijven die in Hongkong, waar volgens internationale standaarden wordt gehandeld, een notering hebben. De zogeheten H-index liet een stijging zien van 5,5 procent.

De stijging van de Nikkei-index in Tokio was een direct gevolg van de ontwikkelingen op Wall Street, waar de slotstanden vrijdag positief waren na de publicatie van een meevallend inflatiecijfer. Het cijfer voedde speculaties dat er een renteverlaging in de Verenigde Staten in zou kunnen zitten.

De Nikkei-index van 225 fondsen eindigde op 17.677,94 punten. Dat komt neer op een winst van 124,22 punten. Vooral exportfondsen deden het goed. Daaronder waren Toyota, dat 2,4 procent won. Technologiebedrijf Kyocera zag zijn koers 1,8 procent stijgen, na de presentatie van de jaarcijfers.