NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen stonden vrijdag op winst na de op donderdag sterkste daling in twee maanden. De stijging gebeurde onder invloed van het positieve inflatiecijfer.

Een daling van de detailhandelsverkopen deed weinig af aan het vertrouwen van beleggers op vrijdag.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde een half uur voor het einde van de handelsdag 13.296,48 punten, een stijging van 81,35 punten ofwel 0,62 procent. De breed samengestelde S&P 500-index steeg met 10,78 punten ofwel 0,72 procent tot 1502,25 punten.

Nasdaq

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index won 21,95 punten ofwel 0,87 procent en kwam uit op 2555,69 punten.

Voorbeurs werd bekend dat de producentenprijzen in april 0,7 procent omhoog zijn gegaan. Dat is minder dan de 1 procent in de maand ervoor.

Zwak

Tegen de verwachting in gingen de detailhandelsverkopen in dezelfde maand 0,2 procent omlaag. Dat lijkt te wijzen op een zwakkere start van het tweede kwartaal.

Beleggers rekenen er daarom op dat de Federale Reserve de tarieven niet zal verhogen later in het jaar, wat hen vrijdag positief stemde op de effectenbeurs.

Inflatiecijfer

De aandelen van financiële instellingen zoals Goldman Sachs en Merrill Lynch stegen het sterkst onder invloed van het nieuwe inflatiecijfer. De twee zakenbanken zagen de aandelen stijgen met respectievelijk 1,48 en 2,66 procent.

Ook branchegenoot Morgan Stanley profiteerde enigszins van het positieve bericht. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Amgen

Op de over het algemeen positieve beurzen leed het biotechnologiebedrijf Amgen een verlies van 2,34 procent. Een panel van experts in Amerika wil meer beperkingen opleggen op het gebruik van een door Amgen ontwikkeld medicijn tegen bloedarmoede bij mensen met kanker.

Een aantal analisten, waaronder Citigroup, verlaagde het advies voor het aandeel.

Nvidia

Nvidia, de producent voor grafische kaarten voor computers, publiceerde donderdag kwartaalcijfers die de verwachtingen van beleggers overtroffen. Het aandeel van Nvidia steeg met 7 procent.

Op de beurs in New York stond het aandeel van uitgever Thomson halverwege de dag 3 procent hoger. Het uitgeefconcern maakte vrijdag bekend haar educatietak te verkopen aan twee investeerders.

Reuters

Met de verkoop kan Thomson een bedrag opstrijken van 7,75 miljard dollar, waarmee de uitgever de beoogde overname van concurrent Reuters een stap dichterbij lijkt te komen.

Alcatel-Lucent haalde het nieuws met een operationeel verlies van 244 miljoen euro in het eerste kwartaal. De omzet daalde met 8 procent tot 3,88 miljard euro.

Vertrouwen

Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal een stijging van 10 procent. Beleggers hadden daardoor vertrouwen in de leverancier van it-producten. Het aandeel steeg bijna 4 procent tot 13,47 dollar.

De olieprijs steeg naar 67 dollar per vat ruwe olie (van 159 liter). Een week voor het verwachte hoogtepunt in de benzinevraag in de Verenigde Staten rees de vraag of de voorraden voldoende zijn.

Onderbreking

De onderbrekingen in de levering van ruwe olie uit Afrika spelen daarbij een rol. De leveringen hadden te lijden van een brand in Congo en militante acties in Nigeria.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3527 dollar tegen 1,3520 bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag.