NEW YORK - De futures op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices wijzen op een hogere opening van de effectenbeurzen in New York vrijdag. De positieve teneur is vooral te danken aan een meevallend inflatiecijfer.

Het ministerie van Arbeid maakte bekend dat de de producentenprijzen in april met 0,7 procent stegen, waar analisten rekenden op een toename van 0,6 procent. De aandacht van de marktvorsers was echter meer gericht op de kerninflatie, waarin producten met volatiele prijzen als voedsel en energie buiten beschouwing blijven.

De kerninflatie was onveranderd ten opzichte van maart. Dit suggereert dat de inflatiedruk afneemt.

Detail

Ook van belang was het cijfer over de detailhandelsverkopen vorige maand. Tegenvallende maandelijkse verkoopcijfers van detailhandelaren zorgden donderdag voor scherpe koersdalingen op Wall Street. Vrijdag bleek dat de detailhandelsverkopen in april 0,2 procent daalden, terwijl analisten gemiddeld op een stijging van 0,4 procent rekenden.

Vrijdag staat er geen belangrijk bedrijfsnieuws op de agenda. Beleggers richten zich wellicht op chipproducent Nvidia en sportschoenenverkoper Foot Locker, die beiden donderdag nabeurs met cijfers kwamen.

Nvidia overtrof de verwachtingen en noteerde vrijdag in de elektronische voorhandel ruim 5 procent hoger. Foot Locker verlaagde de prognose voor de winst per aandeel in dit kwartaal en verloor 8,7 procent.

S&P

Drie kwartier voor de handelsaanvang staat de future op de S&P 500-index 2,6 punten hoger op 1501,80. Dat is 6,9 punt (0,5 procent) boven de zogenoemde fair value.

Hierbij wordt rekening gehouden met de rente en het dividend tot de afloop van het futurecontract. Op basis van die berekening opent de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger en krijgt de technologiebeurs Nasdaq er 0,2 procent bij.