AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen bogen vrijdag verlies om in winst na de opening van Wall Street. De aandelenmarkten veerden op na een meevallend inflatiecijfer in de Verenigde Staten. In Amsterdam deed de financiële sector het slecht.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 531,20 punten. Dat is een winst van 1,97 punt ofwel 0,4 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,07 punt (0,2 procent) op 736,60 punten. Parijs en Londen wonnen 0,6 procent en Frankfurt steeg 0,9 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte vrijdag bekend dat de producentenprijzen in april iets sterker stegen dan verwacht. De kerninflatie, waarbij goederen met sterk schommelende prijzen als voeding en energie buiten beschouwing blijven, was echter onveranderd ten opzichte van maart.

Fortis

Op Beursplein 5 was bankverzekeraar Fortis de sterkste daler bij de hoofdfondsen, ondanks beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers. "De tegenvaller zit in de kostenbasis, die ze kennelijk nog niet onder controle hebben.

Beleggers willen ook duidelijkheid over de manier waarop Fortis aan het geld denkt te komen voor de overname van ABN Amro", aldus handelaar Bastiaan van Ede van ING. Het aandeel moest 1,8 procent terug. Verzekeraar Aegon leverde 0,1 procent in en bankverzekeraar ING won 0,2 procent.

ABN

ABN Amro heeft een voorstel ontvangen van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander, schreef Het Financieele Dagblad, waarin het bankentrio drie jaar zou willen uittrekken voor het opsplitsen van de grootste bank van Nederland.

"Daar gaat De Nederlandsche Bank nooit mee akkoord, drie jaar is véél te lang", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ABN Amro steeg 1,3 procent.

Reed Elsevier

Reed Elsevier ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 2,6 procent. Handelaren zagen echter geen directe aanleiding voor de winst. TNT profiteerde van een rapport van ABN Amro, dat een hoger koersdoel afgaf en het postbedrijf een aantrekkelijke investering voor de lange termijn noemde. TNT steeg 1,9 procent.

De grootste uitschieters in Amsterdam waren te vinden op de lokale markt. Spyker Cars leverde zonder directe aanleiding 5,5 procent in. Het bedrijf komt al weken negatief in het nieuws door vermeende financiële problemen.

Softwarebedrijf Blue Fox schoot 7,5 procent omhoog. Het bedrijf praat met een aantal partijen over de toekomst van de onderneming. Bovendien maakte Blue Fox bekend een boekwinst te hebben gehaald van 5,4 miljoen euro op de verkoop van een onderdeel.

De euro noteerde 1,3520 dollar in vergelijking met 1,3510 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.