NEW YORK - De aandelenkoersen op Wall Street gingen donderdag scherp omlaag, na de stevige koerswinsten van de afgelopen tijd. Beleggers reageerden vooral op tegenvallende maandelijkse verkoopcijfers van detailhandelconcerns. Ook een opgelopen handelstekort in de Verenigde Staten viel aandelenhandelaren tegen.

De Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig grote fondsen sloot op een stand van 13.215,13 punten. Dat komt neer op een verlies van 147,74 punten, ofwel 1,1 procent. De breder samengestelde S&P 500 verloor 21,11 punten (1,4 procent) op 1491,47 punten. De door technologiewaarden gedomineerde Nasdaq-index zakte 42,60 punten, ofwel 1,7 procent, tot een stand van 2533,74 punten.

De detailhandelgigant Wal-Mart behoorde tot de groep detailhandelsbedrijven dat tegenvallende omzetcijfers bekendmaakte over april. De verkopen daalde vorige maand met 3,5 procent, de grootste daling sinds 1979. Toch was het koersverlies niet al te groot. Wal-Mart sloot 0,4 procent lager.

"De bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal zijn goed geweest waarop een aandelenrally volgde. Maar het cijferseizoen is nog niet voorbij en het eerste wat we voor de kiezen krijgen zijn dramatische dalingen van de detailhandelsverkopen", klaagde een handelaar op Wall Street. Beleggers vrezen dat consumenten een stap terug zullen doen.

De keten van natuurvoedingswinkels Whole Foods Markets kreeg een koersval te verwerken van 10,2 procent tot 41,15 dollar. Het aandeel werd massaal gedumpt door beleggers nadat het bedrijf woensdag nabeurs een lager dan verwachte kwartaalwinst bekendmaakte.

Onder de fondsen in de Dow-Jonesindex was Alcoa de grootste daler met een verlies van 2,8 procent. Het grootste aluminiumconcern ter wereld is bereid om delen van zijn luchtvaart- en automobieltak te verkopen om te voldoen aan regels van de kartelautoriteiten om de Canadese branchegenoot Alcan te kunnen inlijven.

IBM

Het it-concern IBM was een van de weinige stijgers in de Dow met een 0,3 procent hogere aandelenkoers. Woensdag presteerde het aandeel ook al goed na een koopaanbeveling van de zakenbank Goldman Sachs. Ook de hamburgerketen McDonald's en de verzekeraar AIG gingen rond de 0,3 procent vooruit.

Verder werd donderdag bekend dat het handelstekort van de Verenigde Staten in maart harder is opgelopen dan economen hadden verwacht. Het tekort kwam uit op 63,9 miljard dollar. Economen hadden in doorsnee gerekend op een tekort van ongeveer 60 miljard dollar. Vooral de hoge olieprijzen joegen de import omhoog.

De Amerikaanse importprijzen zijn in april met 1,3 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Ook deze stijging is groter dan verwacht. De exportprijzen gingen 0,3 procent omhoog, waar marktvorsers in doorsnee rekenden op een stijging met 0,4 procent.

Beleggers werden ook getrakteerd op gunstig macronieuws. Er werden vorige week minder werkloosheidsuitkeringen aangevraagd dan verwacht, een teken dat de Amerikaanse banenmarkt er goed bij ligt.

Valutamarkt

Op de valutamarkt daalde de euro tot 1,3485 dollar van 1,3510 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. Bij het slot van de beurzen in Europa woensdag stond de Europese munt nog op 1,3550 dollar.