DUBLIN - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag besloten het belangrijkste rentetarief in de eurozone onveranderd te laten. De zogeheten herfinancieringsrente blijft daarmee op 3,75 procent staan. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat waarschijnlijk in juni de rente verhogen.

De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken. Sinds eind 2005 is de rente zeven keer verhoogd. De ECB heeft eerder al gezinspeeld op een verhoging in juni. De financiële markten zijn nu vooral benieuwd wat er daarna gaat gebeuren.

Dublin

De ECB kwam donderdag bijeen in de Ierse hoofdstad Dublin. Twee keer per jaar wijkt de bank, die in Frankfurt is gevestigd, uit naar een andere Europese stad.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Volgens de bank is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie tegen de 2 procent zit. Nu is dat het geval, maar zeker door de gestegen olieprijs zou het percentage op kunnen lopen.

Voor de wind

Ook de economische ontwikkeling in de eurozone is van invloed op de rentebesluiten. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De Europese Commissie heeft net haar groeiverwachting voor dit jaar en 2008 naar boven bijgesteld.

Het was de derde keer binnen 24 uur dat een belangrijke centrale bank een rentebesluit nam. Woensdagavond besloot het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente ongemoeid te laten. In de Verenigde Staten is juist sprake van afkoeling van de economie. De Britse centrale bank besloot donderdag tot een renteverhoging met een kwart procentpunt om de inflatie af te remmen.

Recordniveau

De rentebesluiten kunnen de koers van de euro beïnvloeden. Onlangs bereikte de Europese munteenheid een recordniveau van 1,3680 dollar. Een duurdere euro kan de export vanuit de eurozone negatief beïnvloeden. Formeel streeft de ECB niet een bepaalde koers na van de euro, maar de koersontwikkelingen worden in Frankfurt nauwlettend gevolgd. De euro kostte donderdagmiddag 1,3535 dollar.