AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag lager van start gegaan. De belangrijkste graadmeters doen een stapje terug na de koersstijgingen die gisteren volgden op overnamegeruchten in de mijnsector.

De twee hoofdspelers, BHP Biliton en Rio Tinto, worden vanochtend getroffen door winstnemingen, na forse koersstijgingen gisteren. Ook de daling van de koperprijzen drukt op de twee fondsen.

Capitalia

Helemaal stil is het evenwel niet aan het overnamefront. UniCredit, de grootste bank van Italië, liet vanochtend bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers weten een bod te overwegen op concurrent 'Capitalia', de op drie na grootste bank van Italië. Concreet zijn de overnameplannen volgens UniCredit echter niet. Capitalia liet vandaag op haar beurt weten dat er op dit moment geen fusieplannen met andere banken liggen.

Rentebesluiten

Verder zijn beleggers in afwachting van de rentebesluiten die de centrale banken van Europa en het Verenigd Koninkrijk later op de dag gaan bekendmaken. Marktpartijen verwachten dat de ECB de rente zal handhaven, terwijl er op een verhoging wordt gerekend van de Bank of England.

Rentetarief ongewijzigd

Gisteravond handhaafde de Amerikaanse Federal Reserve zoals verwacht de rente op 5,25%. Het was de zevende keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief ongewijzigd liet. De Fed stelde wel dat het zich zorgen blijft maken over de ontwikkeling van de inflatie.

Overwegend lager

De DJ Stoxx 50 noteert rond 10.30 uur 0,3% lager op 3.885,08 punten. De nationale beurzen kleuren overwegend licht lager. De CAC40 in Parijs, DAX in Frankfurt en de Britse FTSE verliezen alle 0,1%. Amsterdam is de positieve uitzondering met een plusje van 0,1% op 534,30 punten. De euro wint terrein ten opzichte van de dollar en noteert 0,2% hoger op USD 1,3546.

ABN Amro

Op het Damrak kregen beleggers opnieuw veel nieuws rond ABN AMRO te verwerken. De geplaagde bank kondigde voorbeurs het vertrek van financieel directeur Hugh Scott-Barrett aan. Hij wordt vervangen door bestuurslid Huibert Boumeester. Verder liet ABN AMRO woensdagavond weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Ondernemingkamer van 3 mei 2007.

LaSalle

De rechter bepaalde begin deze maand dat ABN AMRO haar Amerikaanse dochter LaSalle niet mag verkopen aan Bank of America, zonder dit besluit voor te leggen aan de aandeelhouders. Barclays stelde woensdag van mening te zijn dat het de enige partij is die een vaststaand, officieel bod heeft uitgebracht op ABN AMRO. Het aandeel ABN AMRO noteert 0,3% hoger op EUR 35,31.

Rodamco

Rodamco Europe wint 1,5% tot EUR 105,02. Het vastgoedfonds dat later dit jaar fuseert met het Franse Unibail, neemt een belang van 50% in winkelcentrum Sudpark in het Oostenrijkse Klagenfurt. De investering bedraagt ongeveer EUR 34,5 miljoen. Gisteren lieten Rodamco en Unibail weten dat de voorbereidingen voor het overnamebod 'vergevorderd' zijn. Binnen twee weken zal het geplande bod officieel worden uitgebracht.

Heineken

Binnen de toonaangevende AEX is Heineken de grootste stijger met een winst van 1,9% op EUR 40,35. De bierbrouwer profiteert van gunstige kwartaalcijfers van sectorgenoot Inbev. Het in Belgie gevestigde concern zag de de winst in het eerse kwartaal met 69% stijgen tot EUR 280 miljoen, ondersteund door meer verkopen in Brazilië en Rusland. Analisten hadden gerekend op EUR 255 miljoen. Ondanks de winststijging verliest Inbev in Brussel 2,35%, volgens marktpartijen vanwege tegenvallende verkopen in West-Europa.

Deutsche Telekom

In Frankfurt verliest Deutsche Telekom 0,6%. De nettowinst van het grootste telecomconcern van Europa daalde in het eerste kwartaal met 58% tot EUR 459 miljoen. Dit was flink lager dan de verwachting van analisten die uitgingen van een nettowinst van EUR 743 miljoen.

EADS

EADS, de moedermaatschappij van vliegtuigbouwer Airbus, verraste de markt met een kleiner dan verwacht verlies in het eerste kwartaal, ondanks een herstructureringsvoorziening van EUR 688 miljoen. Het verlies van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern kwam uit op EUR 10 miljoen, het derde kwartaalverlies op rij als gevolg van de vertragingen en toegenomen kosten van Airbus' superjumbo A380. Het aandeel gaat in Parijs 0,5% hoger.