AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten wisten ondanks de verbeterde stemming woensdag op Wall Street geen richting te vinden. Het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente onveranderd te laten viel daar in goede aarde.

In Amsterdam stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen kort na opening vrijwel onveranderd op 534,26 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen schommelden rond een verlies van 0,1 procent.

"Het is een typisch voorjaarbeursje. We hebben een mooie stijging achter de rug en beleggers verzilveren deels hun winsten", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Bovendien is het wachten op het rentebesluit van de Britse centrale bank om 13.00 uur en de Europese Centrale Bank om 13.45 uur.

Tele Atlas

Op het Damrak waren er weinig noemenswaardige uitschieters. De fabrikant van digitale wegenkaarten Tele Atlas ging aan kop met een koerswinst van 3,3 procent. Rabo Securities gaf het aandeel een hoger beleggingsadvies.

De fondsen in de AEX-index bewogen zich binnen een bandbreedte van een verlies van 1 tot een winst van 1 procent. Corporate Express, voorheen Buhrmann, viel op met een koerswinst van 1,8 procent.

ABN Amro

ABN Amro noteerde 0,3 procent hoger. De bank maakte bekend dat de financieel directeur van ABN Amro, Hugh Scott-Barrett vertrekt. De Brit stapt per 1 augustus op vanwege de te verwachte veranderingen bij ABN Amro.

In de MidKap-index waren beleggers mild voor het aandeel vastgoedbedrijf Wereldhave. Hoewel het bedrijf een kwart minder winst boekte in het afgelopen kwartaal, steeg het aandeel met 0,1 procent.

Société Générale

Elders in Europa kreeg de Franse bank Société Générale er flink van langs. Het aandeel werd bijna 3 procent minder waard nadat de bank verklaarde dat er geen nieuwe ontwikkelingen te melden zijn over een mogelijke overname van de bank door de Italiaanse branchgenoot UniCredit. Société Générale meldde tevens dat de winst in het eerste kwartaal is gedaald met bijna 2 procent tot 1,43 miljard euro.

De euro noteerde donderdagochtend op 1,3556 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt në5 op 1,3550 dollar.