TOKIO - Met een lichte daling van de Nikkei-index is de beurshandel donderdag in Tokio geëindigd. De Japanse beursbarometer sloot op 17.736,96 punten, wat neerkomt op een verlies van 11,16 punten ofwel 0,1 procent.

Onder de verliezers was autofabrikant Toyota, dat woensdag nabeurs met cijfers kwam en de beleggers teleurstelde met een daling van de operationele winst. Toyota, dat het met name in de Verenigde Staten steeds beter doet, moest genoegen nemen met een koersverlies van 1,9 procent.

Winstnemingen

De daling van de Nikkei-index was verder een gevolg van winstnemingen. In de logistieke sector en in de grondstoffenbranche was er de afgelopen tijd sprake van koerswinsten die nu deels verloren gingen. Onder de dalers was Sumitomo Metal Mining, waarvan de koers woensdag nog op recordhoogte kwam.

Stijgers waren er ook, vooral bij bedrijven die met goede resultaten waren gekomen. Daaronder NTT Data Corp, dat zich bezighoudt met de integratie van computersystemen. De winststijging over het afgelopen boekjaar leverde een koerswinst op van 6,7 procent.

Seoul

Elders in het Verre Oosten was de stemming verdeeld, maar nergens waren de koersuitslagen groot. De beurs in Seoul ging de dag uit met een winst van 0,4 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,5 procent verloor. De beurs in Sydney won 0,2 procent.