NEW YORK - De stemming op Wall Street verbeterde woensdag na het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente onveranderd te laten. De belangrijkste zorg van Fed-voorzitter Ben Bernanke, het beteugelen van de inflatie, werd voor kennisgeving aangenomen. Een scherpe daling van de olieprijs droeg woensdag bij aan het positieve sentiment.

Met nog een half uur handel te gaan stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 0,3 procent hoger op 13.353 punten. De breder samengestelde S&P 500 verbeterde eveneens 0,3 procent, tot 1512 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index noteerde 0,1 procent hoger op 2575 punten.

Het besluit van de Fed om de zogenoemde federal funds rate voor een zevende maal op rij ongemoeid te laten, was algemeen verwacht door analisten. Ook de begeleidende verklaring van Bernanke kon niet voor grote verrassingen zorgen. Volgens hem is de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal vertraagd, maar zal deze de komende kwartalen in gematigd tempo toenemen. Voorafgaand aan het rentebesluit durfden weinig beleggers aandelen te kopen en kwamen de aandelenkoersen nauwelijks van hun plek.

Technologiefondsen deden het over het algemeen niet best na matige vooruitzichten van de producent van netwerkapparatuur Cisco Systems, hoewel een belangrijk deel van de verliezen van eerder op de dag goedgemaakt werden. Het aandeel Cisco werd 6,3 procent lager gezet op 26,58 dollar. Cisco heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winststijging van 34 procent geboekt tot 1,87 miljard dollar. De vooruitzichten waren in grote lijnen als verwacht, maar veel analisten hadden gehoopt op een positieve verrassing.

Tot nu toe heeft Cisco kunnen profiteren van de groei van het aantal mensen met snel internet, maar marktvorsers vragen zich af of de onderneming deze snelle expansie kan volhouden. De groei is al enigszins afgeremd in de laatste maanden van het gebroken boekjaar.

IBM

Het it-concern IBM stond in de belangstelling nadat de zakenbank Goldman Sachs zijn beleggingsaanbeveling voor het aandeel naar boven bijstelde tot 'buy' van 'neutral'. IBM noteerde 1 procent hoger.

Walt Disney behoorde tot de grotere dalers in de Dow met een verlies van 1,1 procent. Dinsdag nabeurs maakte het amusementsconcern een hoger dan verwachte nettowinst over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bekend. De omzet viel echter bij sommige analisten licht tegen. Toll Brothers, de grootste huizenbouwer in de VS, verloor 0,8 procent nadat het bedrijf waarschuwde voor een lagere omzet in het huidige kwartaal.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3520 dollar tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurshandel woensdag.