DEN HAAG - De verzekeraar Aegon heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 462 miljoen euro, bijna een vijfde minder dan in dezelfde periode in 2006. Dat liet de Haagse onderneming woensdag weten. Het resultaat is lager dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Marktvorsers rekenden gemiddeld op een nettowinst van 631 miljoen euro. Volgens Aegon heeft het lagere resultaat onder de streep onder meer te maken met een zwakkere prestatie van de beleggingsportefeuille. Zelf is de onderneming wel tevreden over geld dat verdiend is met nieuwe producten.

Dat de winst zoveel lager uitvalt, heeft ook te maken met een bijzondere post vorig jaar. Wegens de vrijval van voorzieningen werd het resultaat toen gestuwd met dik 200 miljoen euro.

Winst

Zonder deze bijzondere posten boekte Aegon een winst van 614 miljoen euro. Vorig jaar was dat 827 miljoen euro. Ook dat resultaat bleef achter bij de gemiddelde verwachting van 718 miljoen euro.

Aegon toonde zich desalniettemin tevreden met de resultaten. "De onderliggende ontwikkeling van onze activiteiten blijft sterk", zei bestuursvoorzitter Don Shepard. De doelstelling dat vanaf 2010 de waarde van nieuwe producten is verdubbeld, komt volgens hem sneller dichterbij dan verwacht.