NEW YORK - Wall Street verloor dinsdag voor het eerst in zes dagen terrein, hoewel de verliezen aan het einde van de handel bijna te verwaarlozen waren.

Na een maand waarin vooral sprake was van stijgende koersen leek het even gedaan met de kooplust en namen beleggers een afwachtende houding aan.

De markt kijkt uit naar het rentebesluit dat woensdag wordt genomen door het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Verwacht wordt dat de rente opnieuw onveranderd zal blijven.

Tegenvallend

Het optimisme over aandelen werd dinsdag ook getemperd door tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal bedrijven, waaronder die van Marsh & McLennan, de grootste verzekeringsmakelaar ter wereld.

Ook de kwartaalresultaten van de zakenbank Lazard en het internetreisbureau Expedia voldeden niet aan de verwachtingen. Marsh & McLennan verloor 2,5 procent, terwijl Lazard en Expedia respectievelijk 1 en 2,5 procent lager werden gezet.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 13.309,07 punten, een fractie onder de slotstand van maandag. "De handelsvolumes zijn niet erg hoog. Ik zie geen redenen waarom de stemming nu volledig zou moeten omslaan", zei een handelaar op Wall Street.

De Dow is dicht bij een record voor de langste reeks van koersstijgingen op rij. Het was de laatste keer in 1927 dat de index 24 van de 27 handelsdagen sloot met winst.

De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent op 1507,72 punten. De schermenbeurs Nasdaq sloot op de valreep een fractie hoger op 2571,75 punten.

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard, de grootste pc- en printerfabrikant ter wereld, was de sterkste stijger in de Dow met een koerswinst van 2,8 procent op 45,01 dollar. Het concern heeft zijn omzet- en winstverwachting over het voorbije kwartaal naar boven bijgesteld.

In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar heeft de producent van computers en printers een omzet weten te realiseren van tussen de 25,5 miljard en 25,55 miljard dollar. Dat is een miljard dollar meer dan waar het eerder vanuit ging.

Hewlett-Packard bracht de cijfers dinsdag naar buiten. Het concern zag zich daartoe genoodzaakt nadat de informatie was uitgelekt.

Olie

Ook oliemaatschappij ExxonMobil (plus 0,7 procent) deed het goed. Het concern kon profiteren van een scherp opgelopen olieprijs. De farmaceut Johnson & Johnson was de grootste daler in de Dow met een verlies van 1,1 procent.

De fabrikant van mobiele telefoons Motorola viel dinsdag op met een 2,1 procent lagere aandelenkoers. Dat hing samen met de activistische investeerder Carl Icahn die er maandagavond op de aandeelhoudersvergadering niet in is geslaagd om een plek voor zichzelf op te eisen in het bestuur. Icahn heeft een belang van 2,9 procent in Motorola.

Valuta

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3540 dollar tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurshandel dinsdag.