AMSTERDAM - De grote Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met verlies geëindigd. Beleggers besloten om een deel van hun winsten van de afgelopen tijd te verzilveren, mede met het oog op het Amerikaanse rentebesluit woensdag.

De hoofdindex in Amsterdam, de AEX-index, sloot op 535,70 punten. Dat betekent een verlies van 4,33 punten, ofwel 0,8 procent. De index van middelgrote bedrijven, de MidKap, daalde 0,9 procent naar 740,29 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,8 en 1,1 procent.

"Het is logisch dat beleggers na een periode van stijgingen winstnemen. Maar alle seinen voor de beurzen staan op groen. Deze maand zijn er wereldwijd al 204 overnames geweest", zei Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

Positief

Koenders spreekt van een positieve ondertoon op de beurs. "Van de 27 handelsdagen is de Dow-Jonesindex 24 keer hoger geëindigd. Dat is sinds 1927 niet meer voorgekomen en dat is dus voor het eerst in tachtig jaar. De S&P 500-index staat nog maar 1,2 procent van zijn hoogste punt ooit."

In Amsterdam kwamen twee hoofdfondsen met kwartaalresultaten. Het telecombedrijf KPN maakte bekend dat de nettowinst in het eerste kwartaal behoorlijk is gedaald, van 384 miljoen euro naar 313 miljoen euro.

Telfort

De winstdaling hing vooral samen met een afwaardering op het netwerk van Telfort. Ook de omzet daalde iets. KPN werd door beleggers afgestraft met een koersverlies van 3,3 procent. Daarmee stond het onderaan de AEX.

Het vastgoedfonds Rodamco Europe zag het directe resultaat in het eerste kwartaal stijgen met 2,6 procent tot 96 miljoen euro. Desondanks verloor Rodamco Europe 2,3 procent.

Overname

De onderneming wordt overgenomen door het Franse Unibail. Deze overname zit echter nog in de biedingsfase.

De focus lag dinsdag vooral op de lokale markt. Zo maakte het Britse Mecom bekend de uitgever van regionale kranten Wegener te willen overnemen voor een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro.

Wegener

De regionale kranten doen het al vele jaren slecht. Wegener heeft zijn resultaten het afgelopen decennia vooral op weten te krikken middels reorganisaties en het in elkaar schuiven van krantentitels.

Mecom wil een bod doen van 17,70 euro in contanten of 18 euro in aandelen. Wegener sloot maandag op 16,80 euro, maar steeg dinsdag met 8,6 procent naar 18,25 euro.

Orders

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft grote orders binnengehaald. Het bedrijf mag in de regio's Den Haag, Breda en Laarbeek woningen en appartementen bouwen met een gezamenlijke waarde van 111 miljoen euro. De aandelenkoers van de onderneming klom op die mededeling met 2,3 procent.

Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis maakte dinsdag voorbeurs een stijging bekend van de winst en omzet over het afgelopen kwartaal en werd hiervoor beloond met een 2,3 procent hogere aandelenkoers.

De euro noteerde een stand van 1,3530 dollar. Aan het einde van de handel in New York maandag noteerde de munt 1,3600 euro.