TOKIO - De effectenbeurs in Tokio kwam dinsdag nauwelijks van zijn plaats. Beleggers namen hun winsten nadat de Nikkei-index de afgelopen tijd aardige winsten had laten zien. De Japanse beursbarometer eindigde op 17.656,84 punten, een afname van 12,99 punten ofwel 0,1 procent.

Overnamenieuws in de Noord-Amerikaanse aluminiumsector had ook gevolgen voor de handel in Japan. Maandag maakte de aluminiumgigant Alcoa bekend zijn Canadese branchegenoot Alcan over te willen nemen. Alcoa heeft een vijandig bod uitgebracht. In Japan won vervolgens Sumitomo Light Metal Industries.

Technologiesector

Winstnemingen troffen onder meer de technologiesector. Onder meer de printerfabrikant Kyocera en TDK, producent van opslagmedia, moesten inleveren. De financiële sector zat daarentegen in de lift. Dat had te maken met een positievere waardering van Moody's, dat de kredietwaardigheid van bedrijven onderzoekt.

Elders in het Verre Oosten stonden de beurzen ook lager. In Seoul ging de Kospi-index met een verlies van 0,1 procent de dag uit, de Hang Seng-index in Hongkong incasseerde 0,5 procent maar is nog niet gesloten. De beurs in Sydney daalde 0,5 procent.