AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn dinsdag licht lager van start gegaan. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier na opening een stand van 537,63 punten.

Dat is een daling van 2,33 punten of 0,4 procent. De index van middelgrote bedrijven, MidKap, daalde fractioneel. De overige beurzen moesten ook dalingen incasseren. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 0,2 en 0,5 procent.

Alcoa

Ondanks de koersdalingen, staan volgens Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer alle seinen voor de beurzen op groen. "Deze maand zijn er wereldwijd al 204 overnames geweest. Maandag werd bijvoorbeeld bekend dat aluminiumgigant Alcoa zijn Canadese concurrent Alcan over wil nemen."

Koenders denkt dat de ondertoon op de beurs erg positief is. "Van de 27 handelsdagen is de Dow-Jonesindex zijn er 24 hoger geëindigd. Dat is sinds 1927 niet meer voorgekomen en dat is dus voor het eerst in tachtig jaar. De S&P 500-index staat nog maar 1,2 procent van zijn hoogste punt ooit. Dat gaat dinsdag naar verwachting als een rode lap werken."

In Amsterdam kwamen twee hoofdfondsen met kwartaalresultaten. Telecombedrijf KPN maakte bekend dat de winst in het eerste kwartaal behoorlijk is gedaald. De nettowinst ging van 384 miljoen euro naar 313 miljoen euro. De winstdaling hing vooral samen met een afwaardering op het netwerk van Telfort. Ook de omzet daalde iets.

Rodamco Europe

Beleggers reageerden door het aandeel in de verkoop te doen getuige de koersdaling van ruim 2 procent. Rodamco Europe (-0,1 procent) zag het directe resultaat in het eerste kwartaal stijgen met 2,6 procent tot 96 miljoen euro. De onderneming wordt overgenomen door het Franse Unibail. Deze overname zit echter nog in de biedingsfase.

De focus lag dinsdag vooral op de lokale markt. Zo maakte het Britse Mecom bekend de uitgever van regionale kranten Wegener te willen overnemen voor een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro. De regionale kranten doen het al vele jaren slecht. Wegener heeft zijn resultaten het afgelopen decennia vooral op weten te krikken middels reorganisaties en het in elkaar schuiven van krantentitels.

Mecom wil een bod doen van 17,70 euro in contanten of 18 euro in aandelen. Wegener sloot maandag op 16,80 euro, maar steeg dinsdagochtend met ruim 6 procent naar 17,85 euro.

Arcadis

Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis maakte voorbeurs bekend dat de omzet met 16 procent toenam tot 332 miljoen euro. De nettowinst klom 28 procent tot 11,6 miljoen euro. Het bedrijf heeft het overal goed gedaan. De koers van het aandeel klom ruim 4 procent naar 54,50 euro.

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft grote orders binnengehaalt. Het bedrijf mag in de regio's Den Haag, Breda en Laarbeek woningen en apartementen bouwen met een gezamenlijke waarde van 111 miljoen euro. De koers van de onderneming klom op die mededeling met 2,8 procent.