AMSTERDAM - De Dow Jones is maandag voor de vijfde sessie op rij hoger gesloten. Overnamenieuws van Alcoa veroorzaakte een licht positief sentiment. De Nasdaq zakte het laatste uur echter in de min vanwege een grote dan verwachte toename van het consumentenkrediet.

In de Verenigde Staten steeg het verleende consumentenkrediet in maart met USD 13,5 miljard. Het betrof de grootste stijging sinds november 2006. De toename was veel groter dan verwacht. Economen geraadpleegd door Thomson gingen uit van een stijging van het krediet met USD 4,0 miljard.

Volgens analisten zijn investeerders nog erg voorzichtig naar aanleiding van rentebesluiten in de VS en Europa, later deze week. Commentaar van de beleidsmakers over de economische ontwikkeling zal moeten aantonen dat de rally van de laatste tijd gerechtvaardigd is. De Dow Jones toonde 24 van de 27 afgelopen sessies een stijging.

Buffett

Op het consolidatievlak heeft investeerder en een van 's werelds rijkste mensen Warren Buffett gezegd dat hij via zijn vehikel Berkshire Hathaway op zoek is naar een overname die minimaal USD 40 miljard mag kosten en zelfs kan oplopen tot USD 60 miljard. Dit kan zelfs betekenen dat Buffett bepaalde andere aandelen zal verkopen om de acquisitie te kunnen financieren.

Bij de slotbel noteerde de Dow Jones-index 0,36% hoger op 13.312,97 punten. De S&P 500-index steeg met 0,26% tot 1.509,49 punten, terwijl de Nasdaq een minnetje op de borden zette van 0,05% op 2.570,95 punten.

T-bond

De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 3/32 op 96-25/32, bij een rendement van 4,60%. De euro liep met 0,1% op ten opzichte van de dollar op 1,3603. De Dow Jones-index telde uiteindelijk 20 winnaars tegenover 10 verliezers.

Alcoa (+8,3%) is van plan een vijandig overnamebod uit te brengen op zijn Canadese sectorgenoot Alcan (+34,5%). Het bod, dat naar verwachting dinsdag wordt gelanceerd, bestaat deels uit contanten en deels uit aandelen. De totale waarde ervan bedraagt zo'n USD 33 miljard.

Onderhandelingen

Het overnamebod volgt op bijna twee jaar durende onderhandelingen tussen Alcoa en zijn Canadese branchegenoot. Daarbij zijn verschillende mogelijke combinaties besproken. In de herfst van 2006 werden zelfs fusiegesprekken gevoerd op bestuursniveau. Deze mislukten echter.

Het aandeel Yahoo! daalde 1,9%, nadat vrijdagavond laat bekend werd dat het internetbedrijf niet langer praat met Microsoft over een fusie. Beide partijen hebben de afgelopen jaren tevergeefs informeel overlegd. Microsoft (+0,5%) zou weer eens een grote prooi willen scoren, nadat DoubleClick onlangs naar concurrent Google ging.

BAE

Armor Holdings (+5,4%), een Amerikaanse maker van militaire onderdelen en voertuigen, wordt voor een bedrag van USD 4,1 miljard overgenomen door het Britse BAE Systems. BAE betaalt USD 88 per aandeel Armor, zo werd voorbeurs duidelijk. De premie bedraagt ruim 7% en de transactie wordt naar verwachting afgerond in het derde kwartaal.

ABN AMRO (-2,1%) heeft een indicatief bod van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander voor het Amerikaanse LaSalle afgewezen. Het consortium wilde USD 24,5 miljard bieden. Volgens ABN AMRO is dat bod echter niet superieur aan de prijs van USD 21 miljard die de Bank of America (+0,3%) wil betalen.