ZEEWOLDE - De autofabrikant Spyker geeft weer aandelen uit. Deze keer gaat het om stukken ter waarde van 2 miljoen euro aan de Zwitser Alexandre Pesci. Pesci, die 15 euro per aandeel betaalt, zit ook in de racerij. Dat maakte Spyker maandag bekend.

De opbrengst kan het bedrijf uit Zeewolde gebruiken om een schuld af te betalen bij de Duitse carrosseriebouwer Karmann, de belangrijkste leverancier van Spyker. Karmann zou nog ongeveer 2,5 miljoen euro van Spyker tegoed hebben.

Nood

Sinds de introductie van Spyker op de effectenbeurs is het bedrijf ruim een derde in waarde gekelderd. Het bedrijf zou in financiële nood verkeren en op zoek zijn naar geld om de aankoop van het Midland Formule 1-team te betalen.

Bestuurder Victor Muller noemde alle ophef vorige week overspannen. Volgens hem gaat het om "tendentieuze berichtgeving", waar volgens hem geen kruid tegen gewassen is.

Belang

Spyker heeft de afgelopen jaren diverse keren nieuwe aandelen uitgegeven. In april verwierf de steenrijke ondernemer Marcel Boekhoorn een belang van 5,7 procent in de automaker door 7,5 miljoen euro op tafel te leggen voor 375.000 nieuwe aandelen. Hij betaalde daarmee 20 euro per aandeel.

Bij de aankoop van het Minardi Formule 1-team werden ook nieuwe stukken uitgegeven. Die aandelen gingen vooral naar de investeerder Michiel Mol, bekend van het internetbedrijf Lost Boys. Eind 2005 wist de autofabrikant een Arabische investeringsmaatschappij te strikken voor een belang van 15 procent in Spyker.