AMSTERDAM - Aandelen uit de mediasector waren vrijdag de uitblinkers op de Europese beurzen na berichten over op handen zijnde overnames. Ook in andere sectoren gonste het van de overnamegeruchten. Een tegenvallend cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten werd genegeerd.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 539,64 punten. Dat is een winst van 3,5 punten, ofwel 0,7 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,7 procent tot 751,43 punten.

DAX

De DAX in Frankfurt sloot 0,5 procent hoger en de CAC-40 in Parijs steeg 1,1 procent. Londen schreef een winst bij van 1 procent, vooral dankzij geruchten over een mogelijke overnamegolf in de mijnbouwsector. Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch hebben durfkapitalisten hun oog op de sector laten vallen.

De platenmaatschappij EMI was de uitblinker in Londen met een winst van 8,2 procent. Het bedrijf maakte bekend meerdere overnamebiedingen te hebben ontvangen.

Kopgroep

Wolters Kluwer en Reed Elsevier behoorden tot de kopgroep in de Amsterdamse AEX-index. Het mediabedrijf Reuters bevestigde de ontvangst van een indicatief bod van een niet nader geïdentificeerde bieder, waarna het aandeel ruim 25 procent won.

Volgens handelaren is het bod afkomstig van mediamagnaat Rupert Murdoch of het Canadese Thomson. Eerder deze week bracht Murdoch een bod van 5 miljard dollar uit op uitgever Dow Jones & Co. Wolters Kluwer en Reed Elsevier stegen meer dan 3 procent.

ABN

ABN Amro stond opnieuw in de belangstelling. Donderdag stak de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam een stokje voor de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle, onderdeel van de geplande overname van ABN Amro door de Britse branchegenoot Barclays.

Vrijdag liet de Nederlandse bank weten dat de positie van topman Rijkman Groenink niet ter discussie staat. Het aandeel werd 0,6 procent duurder. Fortis, dat samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander aast op ABN Amro, kreeg een adviesverlaging van de Duitse zakenbank WestLB en verloor 1,6 procent.

Barclays daalde in Londen 1,6 procent, terwijl Banco Santander er in Madrid 2,1 procent bij kreeg.

Waardering

Ahold, donderdag nog één van de uitblinkers, moest vrijdag terrein prijsgeven na een adviesverlaging van de Amerikaanse zakenbank Bernstein. Volgens de zakenbank komt de waardering van het aandeel momenteel meer overeen met de vooruitzichten voor het supermarktconcern. Ahold leverde 2,5 procent in.

Op de valutamarkt was de euro 1,3585 dollar waard in vergelijking met 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.