AMSTERDAM - Aandelen uit de mediasector waren vrijdag de uitblinkers op de Europese beurzen na berichten over op handen zijnde overnames. Ook in andere sectoren gonste het van de overnamegeruchten. Een tegenvallend cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten werd genegeerd.

Twee uur voor het slot noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 539,08 punten. Dat is een winst van 3 punten, ofwel 0,6 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,6 procent tot 751,22 punten.

De DAX in Frankfurt stond 0,2 procent hoger en de CAC-40 in Parijs steeg 0,5 procent. Londen schreef een winst bij van 0,8 procent, vooral dankzij geruchten over een mogelijke overnamegolf in de mijnbouwsector. Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch hebben durfkapitalisten hun oog op de sector laten vallen.

Uitblinker

De platenmaatschappij EMI was de uitblinker in Londen met een winst van 8,5 procent. Het bedrijf maakte bekend meerdere overnamebiedingen te hebben ontvangen.

Op Wall Street deden beleggers het wat rustiger aan. Ook daar draaide de geruchtenmotor op volle toeren. Zo zou Microsoft 50 miljard dollar willen betalen om Yahoo over te nemen. Kort na de opening noteerde de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger, de S&P 500-index steeg 0,2 procent en de Nasdaq won 0,3 procent.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer en Reed Elsevier gingen aan kop in de Amsterdamse AEX-index. Het mediabedrijf Reuters bevestigde de ontvangst van een indicatief bod van een niet nader geïdentificeerde bieder, waarna het aandeel ruim 26 procent won.

Volgens handelaren is het bod afkomstig van mediamagnaat Rupert Murdoch of het Canadese Thomson. Eerder deze week bracht Murdoch een bod van 5 miljard dollar uit op uitgever Dow Jones & Co. Wolters Kluwer en Reed Elsevier stegen 3,7 procent. De branchegenoten Pearson en Vivendi koersten respectievelijk 2,3 en 2 procent in de plus.

ABN

ABN Amro stond opnieuw in de belangstelling. Donderdag stak de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam een stokje voor de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle, onderdeel van de geplande overname van ABN Amro door de Britse branchegenoot Barclays.

Vrijdag liet de Nederlandse bank weten dat de positie van topman Rijkman Groenink niet ter discussie staat. Het aandeel werd 0,9 procent duurder. Fortis, dat samen met Barclays en Banco Santander aast op ABN Amro, kreeg een adviesverlaging van de Duitse zakenbank WestLB en verloor 1,3 procent. Barclays daalde in Londen 0,8 procent, terwijl Banco Santander er in Madrid 2 procent bij kreeg.

Ahold

Ahold, donderdag nog één van de uitblinkers, moest vrijdag terrein prijsgeven na een van de Amerikaanse zakenbank Bernstein. Volgens de zakenbank komt de waardering van het aandeel momenteel meer overeen met de vooruitzichten voor het supermarktconcern. Ahold leverde 2,4 procent in.

Op de valutamarkt was de euro 1,3590 dollar waard in vergelijking met 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.