LONDEN - De Britse leverancier van nieuws en beursdata Reuters Group is door een niet nader genoemde partij benaderd voor een overname. Het is niet zeker of de toenaderingspoging uiteindelijk ook tot een overnamebod gaat leiden, aldus een vrijdag uitgegeven verklaring van Reuters.

Sommige handelaren speculeren op een bod van 600 pence per aandeel op Reuters van de Canadese branchegenoot Thomson of van de Amerikaanse krantenuitgever News Corp. Het aandeel Reuters stond op de beurs in Londen op een koerswinst van meer dan 21 procent, waarmee het bedrijf een beurswaarde heeft van bijna 6,2 miljard pond (9,1 miljard euro).

De geruchten over een consolidatie van de financiële nieuwswereld is op gang gekomen na het bod van News Corp op Dow Jones, de eigenaar van zakenkrant The Wall Street Journal en het gelijknamige financiële persbureau. News Corp, het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch, bood eerder deze week 5 miljard dollar voor Dow Jones.

Als Murdoch slaagt in de overname van Dow Jones wordt hij een belangrijke concurrent van Reuters en Bloomberg. Beide bedrijven zijn wereldwijd leveranciers van financieel nieuws en beurskoersen.

Reuter

Het in 1851 door de Duitse immigrant Paul Julius Reuter opgerichte bedrijf is 's werelds grootste leverancier van nieuws en beursdata. Reuters telt bijna 17.000 werknemers in 94 landen en bedient 370.000 professionele gebruikers. Vorig jaar publiceerden journalisten van Reuters meer dan 2,5 miljoen berichten inclusief éénregelige berichten in achttien verschillende talen.

Voor een overname van Reuters is wel de steun nodig van de Reuters Founder Share Company. Die wordt geleid door vijftien stichtingen en bezit een gouden aandeel in Reuters om een eventuele vijandelijke overname te blokkeren.

De groep moet ook toezien op de onafhankelijkheid en integriteit van Reuters. Verder mag een individuele aandeelhouder van Reuters niet meer dan 15 procent van de aandelen bezitten.