TOKIO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag opnieuw hoger gesloten, geholpen door meevallende macrocijfers vanuit de Verenigde Staten en de gestegen metaalprijzen. De beurs in Japan was nog gesloten voor een nationale vakantiedag.

De Kospi-index in Seoul klom met een winst van 0,5 procent naar een nieuwe recordstand. De All Ordinaries in Australië bereikte met een winst van 1 procent voor de derde dag op rij een nieuw record. De Hang Seng in Hongkong eindigde de handelsdag met een winst van 0,8 procent.

Loonkosten

Wall Street sloot donderdag hoger na meevallende cijfers over onder meer de arbeidsproductiviteit en de loonkostenontwikkeling in de VS. In Hongkong ging PetroChina 12 procent omhoog. De grootste olieproducent van China heeft een groot olieveld ontdekt in het oosten van China.

In Sydney stonden de mijnbouwers flink hoger dankzij een stijging van de prijzen voor zink en koper. 's Werelds grootste mijnbouwconcern BHP Billiton ging 2,2 procent vooruit en de op twee na grootste mijnbouwer Rio Tinto steeg 4 procent.