AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren donderdag positief gestemd, onder meer door gunstige economisceh cijfers uit de Verenigde Staten. Op het Damrak trokken de zwaarwegende fondsen Shell en Unilever de AEX-index ruim in de plus na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

ABN Amro sloot bijna 2 procent hoger nadat de Ondernemingskamer de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America verbood. Daarmee is de overname van ABN Amro door het Britse Barclays op losse schroeven komen te staan.

In Londen sloot het aandeel Barclays na de uitspraak met een winst van 3 procent. Fortis, dat samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander belangstelling heeft voor ABN Amro, zag de koers donderdag 1,2 procent dalen.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, won 3,89 punten (0,7 procent) op 536,12 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, sloot met een winstje van 0,1 procent op 746,48.

De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen rond de 0,2 procent. De index van de beurs in Londen klom 0,8 procent. Ook hier was een positief effect voelbaar van Shell en Unilever.

Unilever

Op het Damrak was Unilever een van de grootste stijgers, met een koerssprong van 3,5 procent. Het was- en voedingsmiddelenconcern heeft dit jaar een sterk begin gemaakt, met een onderliggende omzetgroei van 5,7 procent.

Het olieconcern Shell werd beloond met een koerswinst van bijna 2 procent. "De beurs is opgelucht dat er weinig op te merken viel aan de cijfers", zei Gert-Jan Geels, handelaar bij Eureffect.

Hoewel de inkomsten uit oliewinning daalden door een lagere productie en teruglopende olieprijs, wist Shell de winst omhoog te krikken met hogere raffinage- en verkoopmarges en met enkele meevallers.

Uitschieters

Een andere opvallende uitschieter in de AEX-index was supermarktconcern Ahold. Het aandeel werd ruim 3 procent meer waard op het nieuws dat er kopers zijn voor de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice overnemen.

De kantoorinrichter Corporate Express maakte een flinke smak na de publicatie van tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal. Het aandeel ging 5,5 procent omlaag, waarmee het onderaan de AEX stond.

"Een ramp", zo noemde Geels het kwartaalbericht. "Deze koersdaling valt mij nog mee". Het voormalige Buhrmann had het net als in het voorgaande kwartaal vooral in de Verenigde Staten zwaar te verduren.

TNT

Ook de resultaten van het post- en expressbedrijf TNT konden beleggers niet bekoren. Hoewel de nettowinst steeg van 215 miljoen vorig jaar naar 234 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar, zakte het aandeel 1,7 procent.

Bij de middelgrote fondsen stond Tele Atlas onderaan na de bekendmaking van de cijfers over de afgelopen periode. Beleggers besloten om een deel van hun winsten te verzilveren nadat het aandeel van de fabrikant van kaarten voor navigatieapparatuur woensdag 6,8 procent hoger was gesloten. Tele Atlas sloot 6 lager.

Op de beurs in Zürich kreeg het bankconcern UBS een duw van 2,6 procent omlaag na de bekendmaking van een tegenvallende winstdaling. Dat was reden voor beleggers om de financials in Europa links te laten liggen.

De euro noteerde 1,3558 dollar tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.