DETROIT - De grootste autoproducent van de Verenigde Staten, General Motors, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 90 procent minder winst gemaakt dan vorig jaar.

De nettowinst kwam uit op 62 miljoen dollar (46 miljoen euro). Dit maakte het concern, dat in het eerste kwartaal van dit jaar werd ingehaald door Toyota als grootste autoproducent in de wereld, donderdag bekend.

Een jaar eerder boekte GM nog een winst van 602 miljoen dollar. De automaker noemt de verslechterde situatie op de Amerikaanse hypotheekmarkt als belangrijke reden voor de winstdaling.

De vastgoedtak van de financiële arm van General Motors, GMAC, boekte een verlies van 905 miljoen dollar ten opzichte van een verlies van 201 miljoen in het eerste kwartaal van 2006.

Hypotheken

GMAC houdt zich naast leningen voor de koop van een nieuwe auto ook met de verstrekking van hypotheken bezig.

De totale omzet van GM daalde van 52 miljard dollar (38 miljard euro) vorig jaar tot 44 miljard dollar dit jaar. Dat komt hoofdzakelijk doordat GM vorig jaar een belang van 51 procent in GMAC heeft verkocht aan een groep investeringsmaatschappijen.

De omzet bij de auto-activiteiten daalde ook, namelijk van 43,6 miljard tot 42,9 miljard dollar.

De geplaagde Noord-Amerikaanse divisie van General Motors, waar 34.000 banen en twaalf fabrieken sneuvelden, deed het in het eerste kwartaal van dit jaar beter dan vorig jaar.

Het verlies kwam uit op 46 miljoen dollar (34 miljoen euro), ten opzichte van een verlies van 292 miljoen dollar (216 miljoen euro) in 2006.