BILTHOVEN - ASMI heeft in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk meer orders ontvangen. De opdrachten die de toeleverancier van de chipindustrie binnenkreeg waren goed voor ruim 246 miljoen euro, tegen 205 miljoen euro in de voorgaande periode.

Analisten dachten dat het aantal nieuwe orders zou tegenvallen door de wereldwijde overcapaciteit in de chipproductie. ASMI fabriceert machines voor het verwerken, assembleren en verpakken van chips.

Winstdaling

ASMI presenteerde woensdag wel een winstdaling tot 11,2 miljoen euro. In de laatste drie maanden van vorig jaar verdiende de toeleverancier van de chipindustrie nog 12 miljoen euro.

De winst was beneden de gemiddelde verwachting van analisten van 13 miljoen euro. De omzet kwam uit op 210,1 miljoen euro, een daling van 6 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Beginfase

De front-endactiviteiten van ASMI, waar apparatuur voor de beginfase van chipproductie wordt geproduceerd, kende een toename van orders met 16 procent. Bij het back-endonderdeel, waar apparatuur voor het verpakken en testen van chips wordt gemaakt, stegen de opdrachten met 25 procent in vergelijking met de voorgaande periode.

De front-endactiviteiten liggen al geruime tijd onder vuur van een activistische aandeelhouder (Mellon HBV), omdat ze verlies lijden. Mellon wil het onderdeel afsplitsen. In de eerste drie maanden wist dit onderdeel een verlies van 6,3 miljoen in het vierde kwartaal om te buigen in een winst van 1,2 miljoen euro.

Het bedrijf herhaalde de verwachting dat het front-endonderdeel in het eerste halfjaar winstgevend zal zijn. ASMI zal dit jaar een dividend in contanten uitbetalen.