AMSTERDAM - De Europese beurzen toonden woensdag op de slotbel over de hele linie een positief beeld. De aandelenindices trokken zich in de middaghandel op aan Wall Street, waar hoger dan verwachte fabrieksorders voor een positieve impuls zorgde.

Verder stonden mediawaarden in de belangstelling na overnamegeruchten in de sector, volgend op het bod van News Corp op Dow Jones in de VS.

Het bod zal volgens the Wall Street Journal kunnen leiden tot concurrerende biedingen van partijen als Washington Post, New York Times en Bloomberg. Ook zou persbureau Reuters bij een mogelijk verkoop van Dow Jones geinteresseerd zijn in onderdelen als Dow Jones Newswires en Dow Jones indexes.

AEX

In eigen land sloot de AEX-index 0,3% hoger op 532,23 punten. Andere aandelenindices in Europa deden het iets beter. In Frankfurt won de DAX 0,6%, waar de CAC in Parijs het bij 0,5% hield. Londen overtrof beide echter met een winst van 1,0%.

De euro voelde zich comfortabel rond een stand van USD 1,36. Een vat ruwe olie werd op de Londense termijnmarkt 0,6% goedkoper op USD 66,58.

Numico

Binnen de AEX liep Numico averij op na lager dan verwachte kwartaalresultaten. De producent van baby- en klinische voeding presenteerde ziet zich genoodzaakt om prijsverhogingen door te voeren en aanvullende kostenbesparingsprogramma's door te voeren. Dit is het gevolg van scherpe prijsstijgingen op het gebied van zuivel. Het aandeel verloor 4,1% op EUR 38,90.

Wolters Kluwer was grootste stijger met een plus van 2,8%. Zakenbank Bear Stearns is het aandeel opnieuw gaan volgen met een outperform-advies. Ook Reed Elsevier kreeg dit advies mee en wint 0,3%.

Getronics

In het middensegment was Getronics de gebeten hond. De ICT-dienstverlener eindigde 7,7% lager op EUR 6,25, nadat het voor de tweede keer in korte tijd een goodwill impairment moest uitvoeren. Dit keer neemt het bedrijf een last van EUR 25 miljoen door tegenvallers in het VK. Ook staat de margeverwachting voor 2007 op losse schroeven. Door de last wordt wellicht voor het tweede jaar op rij verlies geleden.

Elders in Europa won Allianz 0,2% nadat de grootste verzekeraar van Europa de verwachting van analisten overtrof. In het eerste kwartaal boekte het Duitse concern een nettowinst van EUR 3,2 miljard, een stijging van 80%. De winst in het eerste kwartaal is inclusief zo'n EUR 2 mrd aan opbrengsten uit de verkoop van belangen in onder andere BMW en Munich Re.

Credit Suisse

De cijfers van branchegenoot Credit Suisse werden minder goed ontvangen. De Zwitserse bank heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van CHF 2,73 miljard, een stijging van 5%. Analisten gingen uit van een winst van CHF 2,64 miljard. Het aandeel verloor 0,6%.

Continental, de op drie na grootste bandenproducent, ging 3,0% vooruit, ook op kwartaalcijfers. De winst voor de Duitse onderneming nam met 22% toe tot EUR 270,5 miljoen, mede dankzij de goede verkoop van auto-elektronica en high-performance banden.