HAAKSBERGEN - Het kabelbedrijf TKH heeft een sterk kwartaal achter de rug. De machines van het Twentse bedrijf waarmee autobanden worden gefabriceerd, zijn de motor achter de groei van het voormalige Twentsche Kabel.

Sinds de introductie drie jaar geleden van een nieuw type bandenbouwsysteem groeit de onderneming hard. De jaaromzet is in die periode bijna verdubbeld naar ongeveer 700 miljoen euro.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met ruim 31 procent naar 197,8 miljoen euro, vooral dankzij deze autobandenmachines. "De helft van de groei kwam voort uit deze divisie", aldus bestuursvoorzitter Alexander van der Lof woensdag in een toelichting.

Uniek

TKH profiteert enerzijds van een trend waarbij de fabricage van autobanden vaker wordt uitbesteed. Anderzijds stelt Van der Lof dat zijn bedrijf een machine in huis heeft die 'uniek' is omdat met hetzelfde apparaat verschillende banden kunnen worden gemaakt.

"Er kan hierdoor zeer flexibel worden geproduceerd waardoor de voorraden beheersbaarder worden." Naast groei op eigen kracht neemt TKH jaarlijks een tot drie bedrijven over om de resultaten op te krikken.

Overname

Het bedrijf uit Twente zoekt naar bedrijven met een omzet van 10 miljoen tot 50 miljoen euro. Dit jaar staat de teller, op een kleine overname in januari na, nog op nul.

TKH boekte in het het eerste kwartaal een nettowinst van 8,1 miljoen euro, een stijging met een derde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met ruim 31 procent naar 197,8 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat toenam met ruim 36 procent tot 12,7 miljoen euro.