NEW YORK - De effectenbeurzen in de Verenigde Staten werden dinsdag gesteund door overnamenieuws en een daling van de olieprijs. Het meest in het oog springende overnamenieuws was het bod van Rupert Murdoch op Dow Jones. Murdoch's mediabedrijf New Corp heeft 5 miljard dollar (3,67 miljard euro) over voor de uitgever van onder meer de zakenkrant The Wall Street Journal.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een winst van 0,6 procent een steeg 73,23 punten punten tot 13.136,14 punten. De breed samengestelde S&P 500-index noteerde 0,3 procent hoger op 1486,30 punten, een winst van 3,93 punten. De index van technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent en won 6,44 punten tot 2531,53 punten.

New Corp

Het bestuur van Dow Jones bestudeert het overnamebod van 60 dollar per aandeel, in geld of in een combinatie van aandelen en geld. News Corp noemt het bod op Dow Jones "vriendelijk", dat wil zeggen dat de directie en commissarissen van Dow Jones het zouden steunen. Dow Jones is grotendeels in handen van de Amerikaanse familie Bancroft, die zich dinsdag tegen het bod keerde.

Als Murdoch slaagt in de overname van Dow Jones wordt hij ook eigenaar van het gelijknamige persbureau. Dat maakt hem een belangrijke concurrent van Reuters en Bloomberg, beide zijn wereldwijde leveranciers van financieel nieuws en beurskoersen. Een woordvoerder van Bloomberg ontkende geruchten dat het een bod op Dow Jones voorbereidt.

Op Wall Street zorgde het nieuws dinsdag voor een koersstijging van 55 procent voor Dow Jones. Het aandeel News Corp daalde ruim 4 procent in waarde.

De handel kreeg verder richting van de kwartaalresultaten van onder meer Procter & Gamble. De Amerikaanse producent van consumentengoederen, bekend van onder meer Pampers-luiers en Gillette-scheermesjes, stond 2,1 procent lager in de Dow. De cijfers over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar voldeden weliswaar aan de verwachtingen, maar beleggers waren toch teleurgesteld dat ze niet iets beter uitvielen.

De beurshandel werd verder gesteund door beter cijfers over de verwerkende industrie in de Verenigde Staten. De toonaangevende ISM-index van inkopers steeg dinsdag naar 54,7 punten. In maart stond de index nog op 50,9 punten. Analisten gingen in doorsnee uit een lichte toename tot 51,0 punten. Als de ISM-index boven de 50 punten uitkomt, betekent dit dat de sector is gegroeid. Een stand onder de 50 punten geeft krimp aan.

De Amerikaanse krant New York Times schreef dinsdag op haar website dat Microsoft de beste kaarten heeft voor een overname van internetadvertentiebedrijf 24/7 Real Media. De koers van het bedrijf schoot met ruim 20 procent omhoog. Microsoft noteerde 1,5 procent hoger.

Circuit City

Circuit City verloor 5,3 procent in waarde. De winkelketen meldde maandagavond nabeurs dat het op een verlies rekent in het eerste kwartaal. Ook trok Circuit City de verwachting voor het eerste halfjaar in. Een groot aantal effectenbanken verlaagde direct het beleggingsadvies voor het bedrijf.

De olieprijs daalde dinsdag met bijna 2 procent tot ruim 64 dollar per vat (van 159 liter). Handelaren rekenen op een toename van de Amerikaanse voorraden en herstel van de raffinagecapaciteit.

De afgelopen weken werd de olieprijs gestuwd door een grote vraag naar benzine in de Verenigde Staten, dat kampte met tekorten.

ExxonMobil leed nauwelijks onder de terugval in de olieprijs. De oliemaatschappij won 0,4 procent en ook branchegenoot Chevron steeg in waarde, met een koerswinst van 0,7 procent. ConocoPhillips deed het met een verlies van 0,2 procent minder goed.

De euro noteerde 1,3610 dollar tegen het Europese slot op maandag van 1,3665 dollar.