DEN HAAG - Direct Wonen heeft dinsdag een notering gekregen aan de beurs in Londen. De woningverhuurbemiddelaar heeft aan de beursgang 60 miljoen euro overgehouden. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Het bedrijf gaf ruim 32,2 miljoen nieuwe aandelen uit, terwijl grootaandeelhouder Weswa ruim 12,4 miljoen aandelen naar de beurs bracht. Weswa, waarin oprichters Richard Westerhuis en Yvonne Swaans hun aandelen hebben ondergebracht, heeft na de transactie nog 70 procent van de aandelen in handen.

De aandelen Direct Wonen worden verhandeld op de zogeheten Alternative Investments Market (AIM) van de London Stock Exchange. De uitgifteprijs was 137 pence per aandeel, waarmee Direct Wonen op ongeveer 317 miljoen euro wordt gewaardeerd.

Middelpunt

De onderneming heeft voor de Londense beurs gekozen vanwege het internationale karakter. "De London Stock Exchange is het middelpunt van Europa en de AIM is het beste platform voor snelgroeiende ondernemingen.

De beurs in Amsterdam is dat nu zeker niet", aldus bestuursvoorzitter Yvonne Swaans. De bedrijfsnaam wordt gehandhaafd, ondanks verwarring onder buitenlandse beleggers. "Als we uitleggen dat wonen 'living' betekent, begrijpt men wat we doen".

Nieuwbouw

Direct Wonen wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor het aantrekken van nieuwbouwprojecten en voor versterkingen in de divisie financiële dienstverlening. Swaans zegt naar een aantal overnamekandidaten te kijken, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan.

De opbrengst zal ook worden aangewend voor uitbreiding in Europa.

Lange termijn

Nu is het bedrijf, met het hoofdkantoor in Den Haag, uitsluitend actief in Nederland. Swaans wil voet aan de grond krijgen in de ons omringende landen. "Dat zijn plannen voor de lange termijn en laten dus nog een aantal jaren op zich wachten".

Direct Wonen telde vorig jaar naar eigen zeggen ongeveer 700.000 geregistreerde gebruikers op zijn website. Daarnaast heeft Direct Wonen een netwerk van 23 regionale kantoren. Het bedrijf werd in 1990 opgericht door Richard Westerhuis en Yvonne Swaans als 'De Kamer Balie', een kamerverhuurbedrijf in Eindhoven. In 1993 veranderde het bedrijf haar naam in Direct Wonen.