TOKIO - De effectenbeurs in Tokio heeft dinsdag flink terrein moeten prijsgeven. De toonaangevende Nikkei-index verloor 125,43 punten, ofwel 0,7 procent, tot 17.274,98 punten. De beleggers reageerden vooral op de verliezen op Wall Street.

Kooplust ontbrak ook omdat veel Japanners vakantie vieren. De beurs was maandag gesloten en zal de deuren ook op donderdag en vrijdag gesloten houden. Tot de sterke dalers behoorden dinsdag onder meer Fujitsu, Japan Airlines, TDK en Sharp.

Australië

Op de meeste beurzen in het Verre Oosten werd dinsdag niet gehandeld wegens de viering van de dag van de arbeid. De beurs in Australië was wel open. De belangrijkste graadmeter in Sydney daalde 0,3 procent.

In Hongkong en Singapore daalden de koersen maandag al flink doordat beleggers vreesden voor een renteverhoging van de Chinese centrale bank. De bank had in het weekeinde al besloten dat commerciële banken meer reserves moeten aanhouden. Daarmee moet het lenen van geld worden bemoeilijkt.

Dollar

De dollar belandde dinsdag in de valutahandel in Tokio bijna op een dieptepunt. Voor een dollar werd ruim 119 yen betaald. Handelaren speculeerden op een renteverlaging in de Verenigde Staten omdat maandag uit nieuwe gegevens bleek dat de inflatie in de VS niet oploopt.