AMSTERDAM - De effectenhandel op het Damrak kende maandag een zeer rustig verloop. Beleggers lieten het massaal afweten wegens Koninginnedag.

Elders in Europa werd wel gewoon gehandeld en prijkten er mooie winsten op de koersenborden. Wall Street ging de eerste handelsdag van de week aarzelend van start, maar dat leek weinig invloed te hebben op de stemming in Europa.

Op Koninginnedag wordt op de effectenbeurs traditioneel minder verhandeld dan normaal. "Er is niet veel te doen, de volumes zijn heel erg laag", zei een handelaar van Kempen & Co.

AEX

De AEX-index sloot 0,32 punt hoger op 530,81 punten, een winst van krap 0,1 procent. De MidKap-index verloor 0,4 procent en kwam 2,65 punten lager uit op 739,65. Londen en Parijs wonnen 0,5 procent en Frankfurt bleef steken op een winst van 0,4 procent.

Nieuws van het Spaanse Telefónica, dat met een aantal Italiaanse partners een belang neemt in Telecom Italia, bood steun. Ook een sterkere dollar en positieve analistenrapporten wakkerden de kooplust onder beleggers aan.

Vedior

In Amsterdam was er relatief veel belangstelling voor aandelen van uitzendbedrijven, na de beter dan verwachte kwartaalcijfers van Vedior afgelopen vrijdag. Dit concern kon maandag profiteren van een aantal gunstige analistenrapporten, van onder meer Merrill Lynch en ING.

Het aandeel werd 3,7 procent meer waard, goed voor de eerste plaats in de AEX. Randstad en USG profiteerden hiervan en stegen 0,3 procent in waarde.

Numico

Een andere opvallende stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was het voedingsmiddelenconcern Numico. Het bedrijf werd, vooruitlopend op de publicatie van de kwartaalcijfers woensdag, 2,7 procent duurder.

De banken Fortis en ABN Amro leverden de grootste negatieve bijdragen aan de hoofdindex met verliezen van respectievelijk 1 en 0,6 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zijn de drie banken, waaronder Fortis, die ABN Amro willen overnemen, vergevorderd met de financiering van de overname.

Verlies

Bij de middelgrote fondsen presteerden de vastgoedfondsen Wereldhave en Corio het slechtst. Wereldhave verloor 1,5 procent, terwijl Corio 1,8 procent daalde.

Mogelijk hingen deze verliezen samen met een rapport van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, die minder enthousiast is geworden over de Europese vastgoedsector.

Spyker

Het geplaagde Spyker Cars was de grootste verliezer op het Damrak met een koersval van 4,5 procent tot 13,81 euro. "De onderneming werd zondag bij het televisieprogramma Business Class genoemd als een bedrijf waar je erg voorzichtig mee moet zijn", aldus de Kempen-handelaar.

De sportautoproducent heeft sinds het begin van het jaar bijna 29 procent van zijn beurswaarde in rook zien opgaan, vooral door zorgen bij beleggers over de continuïteit van het bedrijf.

Kardan

Ook de investeringsmaatschappij Kardan (min 3,5 procent) deed het slecht onder de lokale fondsen. Het bedrijf maakte voorbeurs plannen bekend om te gaan investeren in de Chinese waterindustrie.

Op de valutamarkt sloot de euro op 1,3665 dollar. Aan het begin van de handelsdag in New York vrijdag bereikte de euro een historisch hoogtepunt van 1,3682 dollar.