AMSTERDAM - De beurshandel op het Damrak zal vandaag rustig verlopen. De handelsvolumes zijn op Koninginnedag traditioneel stukken lager dan normaal. Het sentiment kan enigszins gedrukt worden door koersdalingen in het Verre Oosten.

Wall Street kwam vrijdag nauwelijks van zijn plaats. De aandelenhandelaren in New York bleven aan de zijlijn staan na een tegenvallend groeicijfer van de Amerikaanse economie en een dollar die het laagste niveau ooit bereikte tegenover de euro.

Dow

De Dow-Jonesindex sloot met een kleine winst van 0,1 procent op 13.120,94 punten, een nieuw record. De breed samengestelde S&P 500 noteerde een fractie lager op 1494,07 punten. De Nasdaq-index steeg 0,1 procent tot 2557,21 punten.

De belangrijkste index in Amsterdam de AEX sloot vrijdag 3,55 punten (0,7 procent) lager op 530,49 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 3,44 punten (0,5 procent) en noteerde 742,30 punten.

ABN Amro

ABN Amro komt mogelijk in beweging nadat het vrijdag nabeurs liet weten dat de beschermingsmaatregel tegen een vijandig overnamebod door het consortium geleid door Royal Bank of Scotland is opgeheven. Het bankentrio mag nu een bod uitbrengen op het bankconcern.

Het consortium, dat verder bestaat uit Fortis en het Spaanse Santander, maakte bekend een bod op tafel te willen leggen van 72 miljard euro op ABN Amro. Het aandeel ABN Amro noteert maandag ex-dividend.

Ahold

Het supermarktconcern Ahold staat in de belangstelling na een hogere beleggingsaanbeveling van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. Het aandeel van het uitzendconcern Vedior kan mogelijk profiteren van een aantal gunstige analistenrapporten, van onder meer Merrill Lynch en ING, na de beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers van vrijdag. Het tankopslagbedrijf Vopak gaat wellicht omhoog na een koersdoelverhoging van ING.

Verder staat er voor vandaag geen belangrijk bedrijfsnieuws op de agenda. Dinsdag zijn de meeste beurzen gesloten vanwege de viering van de dag van de arbeid.

Op de valutamarkt is de de euro iets afgezwakt en noteert 1,3635 dollar. Aan het begin van de handelsdag in New York vrijdag bereikte de Europese munt een historisch hoogtepunt van 1,3682 dollar.