NEW YORK - De graadmeters op de effectenbeurzen in New York kropen in de laatste handelsuren licht omhoog, waarbij de Dow-Jonesindex opnieuw een record bereikte. De beleggers op Wall Street konden onder meer moed putten uit de sterker dan verwachte kwartaalcijfers van softwaregigant Microsoft.

Toch wogen een tegenvallend groeicijfer van de Amerikaanse economie en een dollar die het laagste niveau ooit bereikte tegenover de euro zwaar op het sentiment, waardoor de winsten beperkt bleven.

Winst

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond een half uur voor het slot van de handel op een winst van 26 punten (0,2 procent) op 13.131 punten. De Dow brak woensdag voor het eerst door de grens van 13.000 punten en sloot ook donderdag licht hoger. De breed samengestelde S&P 500 noteerde 0,1 procent hoger op 1495 punten. De Nasdaq-index steeg 0,2 procent tot 2559 punten.

Uit voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat de economie in het eerste kwartaal op jaarbasis met 1,3 procent groeide, terwijl analisten in doorsnee rekenden op een stijging van 1,8 procent. Het is het laagste groeipercentage in vier jaar.

Uit het rapport bleek verder dat de inflatiecomponent de sterkste stijging doormaakte in de afgelopen zestien jaar. De inflatie, de zogenoemde GDP-deflator, nam met 4 procent toe, waar gerekend werd op 3 procent.

Euro

Door de tegenvallende macrocijfers daalde de dollar naar het laagste niveau ooit ten opzichte van de euro sinds de introductie van de Europese munt op de financiële markten in januari 1999. De euro noteerde aan het begin van de handelsdag in New York het historische hoogtepunt van 1,3682 dollar en zakte later terug naar ongeveer 1,3640 dollar.

Een van de sterkste stijgers op Wall Street was het Dow-fonds Microsoft met een koerswinst van 4,2 procent. 's Werelds grootste softwareproducent maakte donderdag nabeurs bekend dat de nettowinst, mede dankzij een goede verkoop van het nieuwe besturingssysteem Vista, met 65 procent is gestegen tot 4,93 miljard dollar. De omzet steeg met 32 procent naar 14,4 miljard dollar.

GE

Ook het industriële conglomeraat General Electric (GE) droeg een steentje bij. Het op een na grootste bedrijf ter wereld gemeten naar beurswaarde steeg 3,3 procent in de Dow. Een analist van zakenbank Citi schreef een rapport waarin wordt voorgesteld dat GE zijn mediatak NBC Universal en andere bedrijfsonderdelen afstoot om zich op de kernactiviteiten te richten. GE zou zo beter te begrijpen zijn voor investeerders, aldus de analist.

3M, fabrikant van producent van 50.000 producten variërend van Post-it-plakbriefjes tot belichting voor wegafzettingen, ging 1,7 procent vooruit na een opwaardering van Credit Suisse. Donderdag steeg het Dow-fonds al 4,5 procent na de bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Verder werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in april minder sterk is gedaald dan verwacht. De index van de Universiteit van Michigan daalde tot 87,1 punten, waar analisten uitgingen van een afname tot 86,2 punten. De index stond in maart op 88,4.