AMSTERDAM - Tegenvallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en een recordstand van de euro zorgden vrijdagmiddag voor scherpe koersdalingen op de Europese aandelenmarkten. Eerder op de dag zorgde fusie- en overnamenieuws nog voor de nodige roering.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 3,55 punten (0,7 procent) lager op 530,49 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 3,44 punten (0,5 procent) en noteerde 742,30 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC-40 in Parijs noteerden verliezen van 0,1 procent en 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent verloor.

Lage groei

Uit voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat de economie in het eerste kwartaal met 1,3 procent groeide, terwijl analisten rekenden op een stijging van 1,8 procent. Het is het laagste groeipercentage in vier jaar.

Uit het rapport bleek verder dat de inflatiecomponent de sterkste stijging doormaakte in de afgelopen zestien jaar. De inflatie, de zogenoemde GDP-deflator, nam met 4 procent toe, waar gerekend werd op 3 procent.

Wall Steet

Beleggers op Wall Street leken niet erg onder de indruk van de tegenvallende cijfers. Bij het slot van de handel in Europa noteerde de Dow-Jonesindex vrijwel onveranderd en stond de breed samengestelde S&P 500-index 0,2 procent lager. De technologiebeurs Nasdaq kwam ook nauwelijks van zijn plaats.

Euro

Op de valutamarkt bereikt de euro de hoogste stand ten opzichte van de dollar sinds de introductie van de Europese munt in januari 1999. De euro steeg tot 1,3682 dollar en zakte aan het slot van de beurshandel in Europa terug naar 1,3620 dollar. Donderdag was de euro bij het slot van de Europese beurshandel nog 1,3595 dollar waard.

Een valutahandelaar vond de opmars van de euro niet meer dan logisch "gezien de sterke economische gegevens uit Duitsland en Frankrijk ten opzichte van wisselvallige rapporten uit de Verenigde Staten".

ABN Amro

Vrijdag zette de overnamestrijd rond ABN Amro zich onverminderd voort. Het door Royal Bank of Scotland (RBS) geleide consortium liet weten een vijandig bod op Nederlands grootste bank te overwegen.

Zaterdag buigt de rechtbank in Amsterdam zich over de voorgenomen verkoop van ABN Amro's Amerikaanse dochter LaSalle. Volgens de belangenbehartiger van kleine beleggers, de VEB, had ABN Amro deze transactie aan de aandeelhouders moeten voorleggen. ABN Amro steeg 1,2 procent, terwijl de consortiumleden RBS, Fortis en Santander 1,5 tot 2,4 procent daalden.

Frankfurt

In Frankfurt viel Deutsche Post op met een winst van 5,3 procent op geruchten dat ABN Amro's belager TCI een belang in het bedrijf aan het opbouwen is.

Bier

Het nieuws in de bankensector overschaduwde geruchten over een naderende consolidatieslag onder bierbrouwers. In Londen werd Scottish & Newcastle genoemd als prooi voor Carlsberg. De Deense brouwer maakte bekend geld uit de markt te willen halen voor acquisities. Scottish & Newcastle werd 6,8 procent duurder, in Amsterdam steeg Heineken 1,6 procent.