AMSTERDAM - De Europese graadmeters koersen vrijdag in de middaghandel zonder uitzondering lager. De markt is in afwachting van belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten, waar data over de groei van de economie worden gepubliceerd.

Terug in Amsterdam staat Ahold (+1,4%) in de schijnwerpers. Het supermarktconcern maakte vanochtend bekend dat bestuursvoorzitter Anders Moberg de onderneming per 1 juli 2007 verlaat 'om andere carrieremogelijkheden' na te streven.

Verder kregen beleggers kwartaalresultaten van AEX-fondsen DSM en Vedior te verwerken. Het chemieconcern zakt 2,3% nadat het aangaf dat het bedrijfsresultaat in 2007 zal uitkomen op EUR 760 miljoen, met een onzekerheid van plus of min 5%.

Vedior

Uitzender Vedior doet betere zaken. De resultaten over de eerste drie maanden van het huidige boekjaar versloegen de verwachtingen van analisten op alle fronten. Vedior stijgt tussentijds 5,2% tot EUR 18,93.

Ook ABN AMRO (+1%) is weer in het nieuws. Het bankenconsortium dat bestaat uit Fortis, RBS en Santander laat weten dat het zo snel mogelijk een openbaar bod wil uitbrengen op ABN AMRO.

Gisteravond stemden de aandeelhouders van ABN AMRO voor het door TCI ingebrachte voorstel om de bank op te splitsen. Ook werd vandaag bekend dat de Ondernemingskamer op 28 april een hoorzitting houdt over de verkoop van LaSalle door ABN AMRO, aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters.

Omstreeks 13.15 uur noteert de AEX-index 0,4% lager op 532,05 punten. Ook elders in Europa kleuren de koersenborden rood. De Londense FTSE verliest 0,4%, terwijl de hoofdindices in Parijs en Frankfurt beide 0,1% kwijtspelen.

Mijnbouwers

De Europese grondstofproducenten behoren tot de grotere verliezers, door de dalende metaalprijzen. Mijnbouwers als BHP Billiton en Anglo American spelen respectievelijk 2,75% en 0,1% kwijt.

In Duitsland wordt het aandeel Infineon met ruim 1,7% teruggezet. Europa's op een na grootste producent van halfgeleiders rapporteerde een kwartaalverlies van EUR 11 miljoen, waar de markt rekende op een winst van ruim EUR 31 miljoen.

PSA Peugeot Citroen staat in Parijs 1,7% hoger. Dankzij een sterke vraag van buiten West-Europa zag de Franse autofabrikant zijn omzet in het eerste kwartaal met 6,5% stijgen tot EUR 14,9 miljard. De zakenbanken Citigroup en UBS lieten zich direct positief uit over de cijfers.

Carlsberg stijgt 0,3%. De Deense bierbrouwer zou in de toekomst nieuwe overnames willen doen, zo maakte het bekend. Dat zou mogelijk worden doordat de controlerende aandeelhouder van de onderneming zijn greep op Carlsberg wil verminderen. Beleggers speculeren dat een consolidatiegolf in de biersector op handen is.