AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten zakten vrijdagochtend verder weg na licht lagere openingen. Handelaren verwachten een rustige handelsdag ondanks een stortvloed aan bedrijfs- en macro-economische cijfers.

Het belangrijkste rapport, over de economische groei in de Verenigde Staten, wordt halverwege de middag naar buiten gebracht.

Na drie kwartier handelen noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,4 procent lager op 531,78 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor eveneens 0,4 procent en noteerde 742,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs lieten een zelfde beeld zien met verliezen van 0,3 tot 0,6 procent.

Vedior

Vedior was de uitblinker bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 5,4 procent. Een aantal zakenbanken verhoogde het advies voor het uitzendbedrijf naar aanleiding van de beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers. Ook werd positief gereageerd op de aankondiging dat het bedrijf extern op zoek gaat naar de opvolger van de huidige topman.

Ahold

Ahold maakte bekend dat topman Anders Moberg per 1 juli van dit jaar vertrekt. Zijn taken worden tijdelijk waargenomen door John Rishton, de financieel directeur. Analisten reageerden positief op het bericht. Zij denken dat het vertrek van Moberg leidt tot speculatie over een op handen zijnde overname of opsplitsing van het supermarktconcern. Ahold steeg 1,3 procent.

DSM

Chemieconcern DSM moest het ontgelden na de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Het bedrijf had flink last van de zwakke dollar en zag de nettowinst met 20 procent teruglopen naar 128 miljoen euro. Beleggers waren het meest teleurgesteld over de prognose voor het bedrijfsresultaat dit jaar. Dat zal uitkomen op 760 miljoen euro ,minder dag vorig jaar. DSM hield een slag om de arm en gaf aan dat het resultaat 5 procent hoger op lager kan uitvallen. Het aandeel DSM werd 2,7 procent lager gezet.

ABN

ABN Amro stond opnieuw in de belangstelling nadat het door Royal Bank of Scotland geleidde consortium plannen bekendmaakte voor een vijandig overnamebod. Eerder deze week gaven ze door middel van een indicatief bod aan 72 miljard euro over te hebben voor de grootste bank van Nederland. ABN Amro steeg 0,7 procent.

Oncomethylome

Op de lokale markt ging het biotechnologiebedrijf Oncomethylome aan kop met een plus van 5,8 procent. Het bedrijf kreeg een subsidie van de Waalse deelregering van bijna 2 miljoen euro voor verder onderzoek naar methoden om kanker vroegtijdig op te sporen.

De euro noteerde 1,3595 dollar, gelijk aan de stand bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.