HEERLEN - De resultaten van het chemie- en vitaminenconcern DSM staan onder druk. Het concern heeft onder meer last van de zwakke dollar, een hogere gasrekening, aflopende lucratieve vitaminencontracten en felle concurrentie in volwassen markten.

De nettowinst van DSM daalde het afgelopen kwartaal met 20 procent tot 128 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten liep terug met 7 procent tot 192 miljoen euro. De omzet uit doorlopende activiteiten steeg met 4 procent naar ruim 2,1 miljard euro, meldde DSM vrijdag.

Minder jaar

DSM gaf begin dit jaar al aan dat 2007 een minder jaar zou worden dan het afgelopen jaar. Allereerst speelt de zwakke Amerikaanse dollar en Japanse yen ten opzichte van de euro het bedrijf parten. DSM haalt 50 procent van de omzet buiten Europa, terwijl de kosten in euro's zijn. Het bedrijfsresultaat viel door dit zogeheten valuta-effect 20 miljoen euro lager uit in het afgelopen kwartaal.

Verder verwacht DSM dit jaar een hogere gasrekening in de bus te krijgen. Het bedrijf uit Heerlen is veelal aangewezen op de in Nederland sterk stijgende aardgasprijzen. Ook liep een aantal lucratieve vitaminencontracten af. Dat scheelde DSM 10 miljoen euro winst. Tevens liepen de onderzoeks- en ontwikkelingskosten op.

Alles bij elkaar genomen verwacht DSM dit jaar een bedrijfsresultaat te halen van 760 miljoen euro, met een afwijkpercentage van 5 procent. Vorig jaar werd een recordwinst behaald van 835 miljoen euro.