AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft een ongeïnspireerde dag achter de rug. De toonaangevende beursgraadmeter AEX sloot op een stand van 534,04 punten. Het was een verlies van 1,29 punt of 0,2 procent. Eerder op de dag ging het goed dankzij een reeks van kwartaalcijfers, maar de winst verdween na een aarzelend begin in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam bleef licht achter bij de andere beursgraadmeters in Europa. Dat kwam doordat de financiële ondernemingen Aegon en ING donderdag ex-dividend noteerden. De MidKap-index leverde 0,3 procent in op 745,74 punten. Dat is een verlies met 2,29 punten. De beurs in Parijs ging 0,1 procent achteruit, Londen verbeterde met 0,1 procent en Frankfurt klom 0,6 procent.

Beleggers op de internationale aandelenmarkten kregen te maken met een stroom aan bedrijfsresultaten. In Amsterdam waren het vooral middelgrote en kleine bedrijven die cijfers presenteerden. Verder hield ABN Amro zijn aandeelhoudersvergadering, die bij het sluiten van de beurs nog niet ten einde was.

ABN Amro

ABN Amro sloot met een winst van 0,3 procent, maar stond eerder op de dag veel hoger. Dat gebeurde op het nieuws dat ABN Amro en het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander het niet eens zijn over de voorwaarden van een boekenonderzoek. ABN Amro wil het trio wel toegang tot de boeken geven, maar alleen onder de voorwaarde dat het de komende twaalf maanden geen bod uitbrengt zonder goedkeuring van ABN Amro. Het drietal is het daar niet mee eens.

Ook het telecombedrijf KPN was in de ban van een overname. Het aandeel maakte een koerssprong van 2,5 procent na geruchten dat het concern wordt overgenomen. "De hele telecomsector gaat omhoog op deze geruchten", zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Fortis

Fortis ging 0,5 procent vooruit, waarmee het tot de beter presterende aandelen in de AEX behoorde. Een dag eerder moest het fonds flink inleveren na het bericht dat het in de race is voor delen van ABN Amro. Op de Londense beurs daalde de koers van Royal Bank of Scotland 1,4 procent. Barclays, dat maandag een bod op ABN uitbracht, noteerde 0,8 procent lager.

Randstad

Het uitzendconcern Randstad verloor 3,3 procent waarmee het onderaan de AEX stond. Deze daling hing samen met een lagere beleggingsaanbeveling van de zakenbank Kempen & Co. Een dag eerder presenteerde het bedrijf resultaten, waaruit bleek dat het moeizaam gaat in de Verenigde Staten.

Univar

Het aandeel van de distributeur van chemicaliën Univar daalde 9,8 procent na de publicatie van teleurstellende resultaten. "Zwaar tegenvallend. Het enige positieve is dat ze hun vooruitzichten handhaven", aldus handelaar Robert Thieme van SNS Securities.

Stork

Het industrieel conglomeraat Stork, dat onder vuur ligt van hedgefunds, werd eveneens flink afgestraft wegens de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers. "Ook deze cijfers waren beneden verwachting", zei de handelaar van SNS. Het aandeel Stork moest 4,9 procent inleveren.

Vopak

Het tankopslagbedrijf Vopak werd wel beloond voor de presentatie van gunstige cijfers over het eerste kwartaal met een koerswinst van 3,8 procent. De beleggers reageerden vooral enthousiast op de winstverwachting die voor dit jaar is verhoogd.

Euro

De euro zakte tot 1,3595 dollar. Bij het slot van de beurshandel in Europa woensdag was de eenheidsmunt 1,3655 dollar waard.