AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs zal donderdag naar verwachting hoger openen, zo verwachten marktpartijen. In Azië werden stabiele winsten geboekt en zowel de Amerikaanse als de Europese indexfutures staan in de plus. In New York heerste woensdag een uitgelaten stemming.

Bekijk video

De Dow Jones steeg voor het eerst in de geschiedenis boven de 13.000 punten uit. Nieuws dat Alcoa overweegt een bedrijfsonderdeel te verkopen, duwde de index naar nieuwe recordhoogten. Ook hoger dan verwachte kwartaalcijfers van Amazon.com zorgden voor optimisme op de beursvloer.

ABN

De AEX-index sloot woensdag 0,5% hoger op 535,33 punten. ABN AMRO staat nog steeds volop in de belangstelling. De bank maakte woensdagavond laat bekend Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis toestemming te geven voor een boekenonderzoek. ABN AMRO verschaft het bankentrio dezelfde informatie die het eerder deelde met Barclays.

Vanmorgen werd nog bekend dat ABN AMRO een last neemt van EUR 365 miljoen in verband met een strafrechtelijk onderzoek dat de Amerikaanse jusititie momenteel uitvoert.

Heineken

Heineken en de Mexicaanse brouwer Fomento Economico Mexicano (FEMSA) hebben de overeenkomst met betrekking tot de import, marketing en verkoop van de biermerken van FEMSA Cerveza in de Verenigde Staten verlengd met tien jaar.

Akzo Nobel trekt EUR 250 miljoen uit voor de bouw van twee fabrieken in China. Op een perceel ter grootte van 50 hectare komen twee nieuwe faciliteiten, voor de productie van ethyleenaminen en chelaten.

Stork

Stork heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van EUR 19 miljoen, een stijging van 2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De door Betten geraadpleegde analisten hadden gerekend op een winst van EUR 21 miljoen.

Univar, distributeur van chemicalieen, heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van USD 30,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat (EBIT) belandde op USD 56,2 miljoen. Univar handhaafde de verwachting dat omzet en EBIT in 2007 hoger zullen uitkomen dan in 2006.

USG People

USG People heeft bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers zijn doelstelling voor de operationele marge voor 2007 verhoogd van minimaal 6,5% naar 7%. Reden voor de opwaartse bijstelling van de operationele marge is 'de positieve omzet- en resultaatontwikkeling.

Getronics gaat de komende drie jaar wereldwijd ICT-diensten verlenen aan NXP, het voormalige Philips Semiconductors. Financiele details van de transactie werden niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder betreft het een 'middelgrote' overeenkomst.

Vopak

Vopak, 's werelds grootste tankopslagbedrijf voor chemie- en olieproducten, heeft zijn verwachting voor 2007 verhoogd, op basis van een volgens het bedrijf 'uitstekend eerste kwartaal en goede verdere vooruitzichten'.

VastNed Offices/Industrial heeft haar vastgoedobjecten in Nieuwegein, bekend onder de naam TriNovium, verkocht voor EUR 45 miljoen aan Laagraven Investment. De verkoopprijs van de verkochte objecten lag EUR 5 miljoen onder de laatste boekwaarde.